[Nummer 2]
Van de redactie
Wat betekent de huidige verrechtsing voor de Nederlandstalige literatuur? Hoe reageren schrijvers op de opmars van rechts-populistische partijen? Voelen zij zich gedwongen om zich in hun literaire werk (explicieter) uit te laten over de politieke actualiteit, of houden zij juist vast aan een strikt autonome literatuuropvatting? In het door hem samengestelde dossier ‘Rechts’ gaat Arnoud van Adrichem op zoek naar antwoorden.
Ger Groot opent het dossier met een verkennende beschouwing over de golfbewegingen in de ideologiegeschiedenis. Lucas Hüsgen onderzoekt welk licht de door Geert Wilders verafschuwde Roemenen kunnen werpen op de confrontatie tussen literaire verbeelding en louche politiek. Hans Groenewegen betoogt dat niet zozeer wat schrijvers van rechts engagement vinden, als wel dat wat literatuur tot literatuur maakt, nieuwe perspectieven kan bieden op een politiek-maatschappelijk vertoog. Kevin Absillis onderzoekt hoe de verbeelding van de moderniteit in Vlaanderen ongelijkheid produceert en het politieke en culturele discours vorm geeft. Jan Konst en Arnoud van Adrichem onderwerpen Ramsey Nars' politiek geladen gedicht ‘mi have een droom’ aan een close reading. Sven Vitse plaatst enkele kritische kanttekeningen bij het essay dat David van Reybrouck twee jaar terug aan het fenomeen populisme wijdde, en gaat vervolgens na in hoeverre Leon de Winters roman Het recht op terugkeer populistische elementen bevat.
Naast essays bevat dit dossier natuurlijk ook proza en poëzie. D. Hooijer schreef een kortverhaal over de opportunistische neef van de man die in de jaren vijftig het snoepmerk Mentos lanceerde. In zijn gedichtencyclus ‘Stapstenen’ onderzoekt Peter van Lier de poëtische mogelijkheden van het rechtspopulistische discours. Zijn gedichten bestaan deels uit boude beweringen van rechtse snit waarin een zekere heilsverwachting doorklinkt: ‘Stamel niet / zo / netjes verongelijkt // braak geluk’. Anne Vegter liet zich inspireren door Haagse politiek verslaggevers die een nogal diffuse relatie blijken te onderhouden met politici ‘met een ster die altijd weer moet hoger rijzen gaan’. De illustraties in dit dossier en het beeld op de cover zijn van Henning Rosenbrock.
Buiten het dossier treft u de winnende tekst van de Literaire Prijs van de provincie Gelderland 2010. Het thema van alweer de zestiende editie van deze prijs is ‘de leegte’. Bijna 180 aspirant-schrijvers stuurden een kortverhaal of drie gedichten in. Yra van Dijk, Peter van Lier en Bertram Mourits wezen Ellen Zandink als winnaar aan. Haar kortverhaal staat hier samen met het juryrapport afgedrukt.
Ook nog: gedichten van Onno Kosters en Peter Holvoet-Hanssen, de tweede aflevering van Marc Kregtings koffiefeuilleton en een kortverhaal van Bogdan Tiganov, vertaald door Han van der Vegt.
NB: Op www.literairtijdschriftparmentier.nl treft u enkele reflecties van Samuel Vriezen over rechtse en linkse literatuur.