[Nummer 3]
Van de redactie
Ja, de wereld spreekt helder en niet helder
Arjen Duinker
In 2005 besloot Uitgeverij Wereldbibliotheek Sybren Polets Lokienreeks opnieuw uit te brengen, zodat ook hedendaagse lezers kennis kunnen nemen van de lotgevallen van Lokien Perdok, de mysterieuze hoofdfiguur die alle gedaanten kan aannemen die hem van pas komen. Deze heruitgave vormde voor Bart Vervaeck en Arnoud van Adrichem een aanleiding om het dossier ‘Lokiniade’ samen te stellen en in te leiden. Zij vroegen enkele Lokienkenners een nieuw venster op de cyclus te openen.
Sybren Polet zelf opent het dossier met enkele literair-theoretische notities die interfereren met de Lokienreeks. August Hans den Boef treedt in debat met Polet door diens poëticale uitspraken te confronteren met onder meer Xpertise of De experts en het rode lampje. Paul de Wispelaere waagt zich aan een herlezing van De cirkelbewoners, en stelt vast dat de roman zoveel jaar na verschijnen nog steeds brandend actueel mag heten. Sven Vitse essayeert over het politieke engagement in het proza van Polet. Lukas De Vos behandelt de utopie in het werk van Polet aan de hand van het onzekerheidsprincipe van Heisenberg en de sciencefiction. Voorts onderzoekt Lars Bernaerts de constructie van het bewustzijn in Breekwater, Verboden tijd en Mannekino. Bart Vervaeck nam het (voorlopige) sluitstuk van de cyclus, de roman Bedenktijd, als uitgangspunt voor zijn essay over Lokiens empathie. Deze Lokiniade eindigt met een oorlogsverhaal van Agur Sevink dat reminiscenties oproept aan de onheilspellende passages uit De hoge hoed der historie.
Buiten het dossier treft u een essay van Jan Baetens en Arnoud van Adrichem over de graphic novels van Dominique Goblet, een striptekenaar die zich, net als Sybren Polet, graag mag bewegen op de grensvlakken van verschillende disciplines.
Voorts een in memoriam voor Kamiel Vanhole (1954-2008), geschreven door zijn vriend en collega-schrijver Leon Gommers. Vanholes werk loopt als een rode draad door de geschiedenis van Parmentier. Zijn veel te vroege dood heeft de huidige en voorgaande redactie(s) geschokt.
Deze Parmentier besluit met een lang, uiterst ritmisch gedicht van Lucas Hüsgen, ‘Keyser Söze (meteen denken)’, waarin enkele gebruikelijke verdachten langskomen - verdachten die misschien wel op de vlucht zijn voor een van Lokiens afsplitsingen, de listige detective en undercoveragent Perdox die meer avonturen schept dan misdaden oplost.
NB: op de website www.literairtijdschriftparmentier.nl vindt u een kort interview met Sybren Polet, hem afgenomen door de samenstellers van dit dossier. Ook online staat de feestrede die Pol Hoste uitsprak op Polets vijfenzeventigste verjaardag.