Reinder Storm
Opgedragen en afgeschreven
In 2004 was het vijftig jaar geleden dat de Koninklijke Bibliotheek, met steun van de Vereeniging Vrienden der Koninklijke Bibliotheek, een belangrijke collectie publicaties kon aankopen van E. du Perron (1899-1940). Deze van oorsprong Nederlands-Indische schrijver geldt als een van de belangrijkste Nederlandse auteurs van de periode tussen de twee wereldoorlogen. Zijn zeer talrijke Brieven, in negen delen gepubliceerd, zijn de levendigst denkbare introductie tot de Nederlandse literatuurgeschiedenis van die periode.
De collectie Du Perron-uitgaven die de kb in 1954 verwierf, is vooral interessant omdat deze een flink aantal zeer zeldzame en obscure publicaties bevat die Du Perron in de jaren twintig voor zijn eigen plezier in kleine oplagen liet drukken. De collectie werd destijds aangekocht van uitgever A.A.M. Stols. Het eerste boekje dat Stols drukte voor Du Perron, was Het boozige boekje uit 1926, in een oplage van vijftig exemplaren, genummerd en in het colofon gesigneerd door Du Perron en Stols.
Van
Het boozige boekje is onlangs in Vlaanderen een bijzonder exemplaar ontdekt. In een hoeveelheid afgeschreven publicaties van een regionale openbare bibliotheek die klaarstond voor het oud papier, trof een medewerker die het geheel nog eens doorliep, het boekje aan. Het is - geheel zoals het in gevallen als deze niet hoort, maar zoals een vlijtige bibliotheekmedewerker het nu eenmaal aanpakt - ontdaan van het oorspronkelijke omslag, voorzien van de nodige etiketten, stempels en met balpen
De opdracht voorin Het boozige boekje (coll. KB).
geschreven plaats- en onderwerpsnummers en ten slotte in een blinde en geplastificeerde bibliotheekband gestoken.
Waarom het boekje de aandacht trok, was omdat er met de hand iets voorin geschreven stond: ‘Aan Paul van Ostaijen als aangekondigd EduP.’
Het is, kortom, van een op zichzelf al zeldzaam boekje een opdrachtexemplaar, en dan ook nog eens met een opdracht aan de belangrijkste expressionistische dichter van ons taalgebied: Paul van Ostaijen (1896-1928). Het boekje is een tastbaar blijk van de vriendschap tussen de twee auteurs, die duurde van 1925 tot Van Ostaijens zeer ontijdige overlijden. De invloed die zij op elkaars werk, en meer bepaald op elkaars poëzie-opvattingen hebben gehad, is voor hun beider ontwikkeling van groot belang geweest.
De vinder van het boekje trad in contact met het Nederlands-Vlaamse E. du Perron Genootschap. Allereerst werd hem het belang van dit Boozige boekje duidelijk gemaakt. Vervolgens werd besloten er via het edpg een goede bestemming voor te zoeken. Zodoende werd dit bijzondere exemplaar ten geschenke aangeboden aan de Koninklijke Bibliotheek. Vanzelfsprekend werd het daar, ondanks het op het eerste gezicht onbeduidende uiterlijk, in grote erkentelijkheid aanvaard. Het boekje zal worden toegevoegd aan de Du Perron-collectie.