hartstochtelijker bewonderaarster gehad hebben dan ik. Mijn zucht naar romantiek, mijn instinctmatige drang naar sociale rechtvaardigheid, mijn dweepende bewondering voor hen die zich opwierpen als beschermers van de zwaksten, bevrijders van de onderdrukten - dit alles werd de notarisdochter te Noordwijk volkomen bevestigd door het wonderbaarlijkste boek van welks ontstaansgeschiedenis ik zoo goed als niets wist.’ We zijn benieuwd in hoeverre de biograaf zich met de gebiografeerde vereenzelvigd heeft...
Op 29 juni vond de boekpresentatie plaats van deel 17 van de Volledige Werken van Hermans, dat geheel aan Multatuli gewijd is. Hermans was zijn hele leven lang geboeid door het werk en vooral het karakter van Multatuli. Op de boekpresentatie annex opening van de tentoonstelling over Hermans' fascinatie voor Multatuli konden enkele fervente zelfstandig opererende Hermansfanaten ternauwernood buiten de deur van het overvolle Multatuli Huis gehouden worden.
‘De hoogste moed is hoogmoed’, aldus Multatuli. Nu al voor de derde keer heeft iemand het aangedurfd de Max Havelaar te bewerken. Na de hertaling in modern Nederlands van Gijsbert van Es (2010) en de zombievariant van Martijn Adelmund (2016) verscheen de Pax Havelaar of het theeleuten der Nederlandse Handel & Wandelmaatschappij door Multaboni alias Chris van de Ven. In zijn Havelaarpastiche staat in plaats van het redden van de Javaan het verbeteren van de wereld centraal. ‘Dat iedereen op de wereld zijn of haar leven met ten minste een acht kan waarderen’ is het streven van de auteur. Een verschil met de ontvangst van de Max Havelaar in 1860: iedereen is het met de boodschap eens! Dat het boek maar veel verspreid moge worden, en de wereld verbeterd. En dat er nog vele bewerkingen zullen verschijnen.
Wederom konden scholieren in het najaar hun redenaarskunsten vertonen op het Max Havelaartoesprakentoernooi in Leiden. De jaarlijkse Summertime Walk van juli en augustus in samenwerking met het Pianola Museum, het Theo Thijssen Museum en Volksuniversiteit Amsterdam vond eveneens weer plaats en kan ook nu nog gedaan worden als bedrijfsuitje.
In november nam het Multatuli Huis deel aan de Fairtradeweek en in samenwerking met Galerie-verteltheater De Wisseling aan het Storytelling Festival. Tijdens de Museumnacht op 3 november spookte het in de Korsjespoortsteeg. Af en toe weerklonk een akelige gil in het geboortehuis van Douwes Dekker. Wie durfde daar nog naar binnen? Toch hebben ruim 140 mensen het er die avond op gewaagd. Martijn Adelmund, schrijver van Max Havelaar met zombies, en Tessa Waalderbos, een stuiptrekkende koffiejuffrouw, kwamen langs met hun halfdode vrienden, begeleid door de zwaarmoedige tonen van gamelanorkest Wiludyeng.
Op vrijdag 3 november had het Multatuli Huis maar liefst 133 leerlingen van het Lingecollege uit Tiel op bezoek. In 1860 heeft Multatuli zich in ‘het kiesdistrict Tiel’ verkiesbaar gesteld om de Javaanse zaak via politieke weg te bepleiten. Dat had hij een jaar eerder ook al willen doen maar toen had hij de tijd nog niet rijp geacht omdat de Max Havelaar nog niet gepubliceerd was. Hij wilde niet dat hij door de kiezers afgewezen zou worden wegens onbekendheid. Ook toen al maakten veel gelukszoekers die slechts leugens verkondigden hun opwachting in de politiek. Multatuli schrijft: ‘Ook in