van de artsen dat ze de incidenten bij de IGZ hebben gemeld? Het wordt wel zo opgevat. Maar je kunt ook zeggen dat zij hebben gedaan wat het ziekenhuis had moeten doen.
Het levert mooie TV op. En publieke verontwaardiging. En hopelijk wel een sanering van de betreffende afdeling. En uiteindelijk is dat wat er moest gebeuren, zij het al veel eerder. En het zal ongetwijfeld een les zijn voor andere ziekenhuizen om beter op signalen te letten. Mag je hopen. Goed dus, zeggen we dan, dat er klokkenluiders zijn. Jammer dat het zo ver moet komen.
Wat hieruit blijkt is steeds een spanning tussen loyaliteit aan de organisatie en de noodzaak dat er iets gebeurt. Bekende klokkenluiders uit de recente geschiedenis, zoals Ad Bos, Fred Spijkers, Paul van Buitenen, zij allen vonden op hun manier dat bepaalde zaken niet verborgen konden blijven. Soms zitten klokkenluiders er zelf wel erg dichtbij, of er zelfs in. Ad Bos was zelf een speler. Waarom haakt hij op een bepaald moment af? Kon hij de situatie niet meer verdragen? Ik moet hierbij een beetje denken aan de ‘pentiti’, de leden van de maffia, die ineens alles wat ze weten aan de politie gaan melden, in ruil voor geen of minder straf. Waarom doen ze dat? Soms omdat de grond ze te heet onder de voeten wordt. Maar soms om heel begrijpelijke redenen: hun vriendin wil het niet meer.
Wat klokkenluiders gemeen hebben is dat ze geliefd zijn bij pers en publiek, maar dat het met hen persoonlijk slecht afloopt. Geruïneerde carrières, levens misschien wel. Dat is ook het geval met Julian Assange en Edward Snowden. De digitale klokkenluiders, of zijn het wel klokkenluiders? Zij brachten enorme hoeveelheden geheime documenten in de openbaarheid, maar waarom? Uit een soort principe dat iedereen alles moet weten? Ultieme transparantie? Was de noodzaak bij hen zo dringend of wilden zij de wereld laten zien waartoe zij in staat waren? Is het echt nodig om geheime documenten, die soms echt geheim moeten zijn, op straat te gooien? Inderdaad, er komen vast ook misstanden naar buiten, maar is de balans dan uiteindelijk positief?
Dat lijkt me wel het geval in de zaken waar het Israëlische kernwapenprogramma naar de Britse pers werd gebracht, het Watergate schandaal naar de The Washington Post. Maar ook dat waren mensen die zelf in de organisatie werkten waar dit gebeurde. Het heeft dan ook iets van jezelf vrijpleiten. Eerst meedoen en vervolgens afhaken.
Er zijn ook klokkenluiders, die net als Multatuli, een maatschappelijke misstand aan de orde willen stellen. Maar zelden lukt het op die manier nog om aandacht te krijgen voor een probleem. Of misschien wel aandacht, maar nauwelijks gevolg. Het is een publiek geheim dat de farmaceutische industrie Afrika gebruikt of gebruikte (er is in de loop van de tijd wel wat veranderd) als dumpplaats voor overjarige medicijnen, voor experimenten met geneesmiddelen op