nesië en de aanstaande nrc-correspondent aldaar hun handtekening in het gastenboek gezet. Verder werd de Korsjespoortsteeg nr. 20 bezocht door circa 70 personeelsleden van de Afdeling Bouwen&Wonen van Stadsdeel Centrum, die wat over de geschiedenis van het pand wilde horen. We lazen hen de volgende klacht aan de gemeente van oud-eigenaar Roelfsema d.d. 10 december 1965 voor: ‘Hoewel het mij aanvankelijk zeer verheugde, dat het dak en de lekkende schoorstenen van b.g. pand vernieuwd werden, moet ik me helaas weer tot u wenden met de volgende klachten [...] Maar wat het allerergste is [...] Het vieze bruine lekwater [...] heeft niet alleen schade aangericht aan mijn vloerbedekking, maar [...] Het is daar op de schoorsteenmantel gelekt, en heeft een aantal daarop staande gipsen beelden van Multatuli volkomen bedorven. Ik vraag mij af, hoe lang moet deze ellende nog voortduren? Wie betaalt de
herstelkosten van de schade die werd aangebracht? [...] Mijn geduld is werkelijk uitgeput. Ik kan niet langer tegen dat klungelige werken, dat daar plaatsvindt! Dan werkt men, dan niet. De slopers, enfin, dat zou ik U liever persoonlijk vertellen!’ De gemeentelijke ambtenaren waren zeer geamuseerd, maar helaas heeft deze afdeling geen zeggenschap over de subsidie.
Op de voorjaarsbijeenkomst hield Anton Korteweg een boeiend en bloemrijk betoog over Multatuli's verhouding tot de domineedichters, in het bijzonder J.J.L. ten Kate. Voor de najaarsbijeenkomst waren de leden van Vereniging Het Bilderdijk-Museum uitgedaagd om hun dichter te verdedigen tegen de aantijgingen van Multatuli. Na de onderhoudende keynote-lezing van Rick Honings in de sfeervolle Roode Bioscoop ontspon zich onder leiding van Gert Jan Johannes, oud-bestuurslid van het Multatuli Genootschap en Bilderdykiaan, en Joris van Eijnatten, de voorzitter van de Bilderdykianen, een ware Ajax-Feyenoordwedstrijd voor intellectuelen, een gedenkwaardige vergadering waarvan u elders in dit nummer de weerslag vindt.
De Max Havelaar Toesprakenacademie was een groot succes: 150 scholieren en leraren waren een dag op de Universiteit Leiden bijeengekomen voor interessante colleges en workshops over het speechen. Hier heeft mede-organisator Jaap de Jong zijn boek Spreken als Max Havelaar. Hoe houd je een vlammende toespraak? aan gekoppeld.
En dit was niet de enige publicatie dit jaar. Want behalve door alle genoemde bezoeken en activiteiten kan dit jaar ook door de vele Multatulipublicaties zeer rijk genoemd worden.
Voor de uitgaven van Atte Jongstra, Marita Mathijsen, Philip Vermoortel, Jaap de Jong en Graa Boomsma verwijs ik u naar de signalementen en recensies in dit en het komende nummer van Over Multatuli. Op de volgende, minder gangbare publicatie wil ik u echter nog even attenderen. In het pas ver-