gekozen: het simpelweg volgen van de structuur van het boek.
Het boek Max Havelaar wordt in de roman Max Havelaar geschreven tussen de schuifdeuren bij Droogstoppel thuis. Daar wordt van de materialen uit het pak van Sjaalman een roman gefabriceerd die op de zondagen wordt voorgelezen. Dat voorlezen is in de bewerking voor spelen geworden, door de families Droogstoppel en Rosemeyer, ouders en kinderen vertolken rollen in het Indische verhaal. In het boek wordt de bewerking van de materialen uit het pak van Sjaalman verricht door een Duitse stagiair, Stern. De voornaamste ingreep is daar de auteur van het pak zelf van te maken: Sjaalman = Stern.
De schrijver maakt van de ijdelheid van de koffiehandelaar gebruik om in huiselijke beschutting met behulp van de familie en de visite zijn boek te scheppen.
Zoals altijd bij het bewerken, maar nu meer dan ooit, is het noodzakelijk je los te maken van de schrijver. Uit die figuren mogelijkheden halen, die ze al in zich hadden, maar ze verder brengen, logisch verder denken, onlogisch verder laten woekeren. De karikaturale praat van Droogstoppel tot dialoog maken betekent hem tot normaal mens maken. Dat is lastig. Sjaalman die in zijn fantasie tot Havelaar wordt - zoals die bebrilde reporter tot Superman - tot zijn partner in de dialoog maken, is zo mogelijk nog moeilijker.
Droogstoppel en Sjaalman worden tegenover elkaar gezet, om het stuk dynamiek te geven.
Als je de twee sterkste standpunten uit het boek theatraal tegenover elkaar stelt, en niet anekdotisch achter elkaar zet, dus Droogstoppel met Sjaalman confronteert, in de vertelsituatie van het boek - het boek schrijven in huiselijke kring - dan wordt de kern van het verhaal: een buitenstaander dringt een gezin binnen en probeert de macht over te nemen. Een tartuffe dus.
Het is verdedigbaar om sjaalman als een soortement indringende goeroe te beschrijven, een kinderbegoochelaar. Dat was Dekker tenslotte ook met zijn toegewijde meisjesleger, ter verovering van Insulinde...
Verdere ontwikkeling van de figuren: het is alsof we bij de donder nu de bliksem leveren. En de regen en het door de bakken water gegeselde struikgewas. En zo meer.
de avonturen van de papieren, zo kan het stuk ook worden gekarakteriseerd: eerst is er het pak van sjaalman, een pak vol papieren, brochures, documenten, afschriften, de bewijslast die Sjaalman meetorst op zijn levensweg. de documenten liggen voor me.
Die worden uitgepakt, verspreid over het toneel.
Deze chaos wordt vervolgens weer geordend, tijdens het werken aan het boek - en ten slotte weer samengevoegd tot een keurig klein pakje, het manuscript. (Alles ontstaat vanuit papieren, het toneelbeeld is het pak van Sjaalman. Een toneel bezaaid met papieren, de koorts van een krantenredactie vroeger, het