[Nummer 47]
Ter inleiding
Voor u ligt het tiende en laatste nummer van Over Multatuli, dat door de huidige redactie werd samengesteld. Het is geheel gewijd aan de Wouter-geschiedenis, die Multatuli tussen 1862 en 1877 in vele tientallen korte en lange, min of meer samenhangende fragmenten publiceerde in de Ideën-bundels en die pas na zijn dood als de roman De geschiedenis van Woutertje Pieterse zou worden gepubliceerd.
Dik van der Meulen schetst in zijn bijdrage een algemeen beeld van de figuur Woutertje Pieterse en de plaats die deze inneemt in het oeuvre van Multatuli en Annemarie Kets-Vree behandelt de verschillende uitgaven van Woutertje Pieterse, die sinds 1890 zijn verschenen. Jacques Dane gaat in op pedagogische aspecten van de Wouter-geschiedenis, Marijke Stapert en Anne de Vries laten vanuit verschillende invalshoeken hun licht schijnen over de Woutertje Pieterse Prijs die sinds 1987 wordt uitgereikt. Chantal Keijsper brengt reacties van Multatuli's tijdgenoten op Woutertje in kaart en Reinder Storm ten slotte bespreekt enige geïllustreerde Wouter-uitgaven.
Door dit nummer verspreid treft u talrijke illustraties aan, afbeeldingen van boeken en titelpagina's maar ook reproducties van oorspronkelijke, geïllustreerde edities van Woutertje Pieterse. Het kan voorkomen dat illustraties niet zijn terechtgekomen op of nabij de plaats waar ernaar wordt verwezen. Dit mag een bezwaar betekenen, de redactie heeft er de voorkeur aan gegeven de plaatjes enigszins gelijkmatig over dit nummer te verspreiden. Trouwens, bij zo overstelpend veel materiaal kon het soms ook gewoon niet anders. Tenzij anders vermeld, bevinden de afgebeelde exemplaren zich in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. De reproducties zijn aldaar vervaardigd.
De redactie kijkt met voldoening en genoegen terug op het werk aan de laatste tien nummers van Over Multatuli en ziet de toekomst nieuwsgierig tegemoet. De lezers doen, hopen we, hetzelfde. Wij groeten u allen zeer.
Chantal Keijsper
Reinder Storm