Jos van Waterschoot
Multatuli-kroniek 1997
Hoewel Multatuli in 1997 al 100 jaar niet meer onder ons was, is hij niet vergeten. Zowel in Nederland als in het buitenland geeft men zijn werken uit en ontplooit men activiteiten om het ideeëngoed van deze grote denker en schrijver te verbreiden.
Daarvoor zorgt natuurlijk het eerst het Multatuli Genootschap. Met zijn 311 leden groeit of krimpt deze club van liefhebbers en bewonderaars niet noemenswaardig. Twee plenaire vergaderingen, in maart en oktober van 1997, trokken vele tientallen bezoekers. De lezingen van de Franse Max Havelaar-vertaler Philippe Noble en de neerlandicus Francis Bulhof sloegen erg aan bij de aanwezigen. De lezing van Noble handelde over de valkuilen die een vertaler tegenkomt als hij een negentiende-eeuwse Nederlandse roman tracht over te zetten in een voor de moderne Fransman leesbaar verhaal. Bulhof schetste de liefde en inspanningen van E. du Perron voor Multatuli en vergeleek de biografieën van deze twee markante persoonlijkheden.
De Internationale Multatuli Gesellschaft deed dit jaar ook weer van zich spreken. Op het tweejaarlijkse symposium te Ingelheim was het thema ‘Holländer und Deutsche’. In een zestal lezingen, verspreid over twee dagen, werd de problematische verhouding Nederlanders-Duitsers voor het voetlicht gebracht. Op 21 februari werd het thema ingeleid door Bernd Schenk en prof. Horst Lademacher in twee algemene lezingen. Op 22 februari werd de problematiek toegespitst op de historische contacten, waarbij uiteraard Multatuli uitgebreid voor aan bod kwam in lezingen van Rüdiger Siebert (Indonesië-kenner), prof. Erwin Leibfried (germanist), drs. Dik van der Meulen (neerlandicus en Genootschapssecretaris) en drs. Jos van Waterschoot (conservator van het Multatuli Museum).
Het Multatuli Museum had ook dit jaar weer een niet onbelangrijk aandeel in de Multatuli-propaganda. De tentoonstelling in het museum, getiteld ‘Het Amsterdam van Multatuli’, werd door 1070 bezoekers bezocht, grotendeels in het weekend. De weekendopenstelling van het museum is dus succesvol; meer dan de helft van de bezoekers overschreed de drempel van het museum op een zaterdag of zondag. Ook de Multatuli-wandeling, die dit jaar voor het eerst van mei tot oktober op de zaterdagmiddag werd georganiseerd, heeft daar een rol in gespeeld. Samen met een stagiaire van de Reinwardt-Academie heeft de conservator de rol van stadsgids op zich genomen en een kleine 100 mensen meegenomen in de voetsporen van Multatuli.
Qua publicaties blies het museum eveneens zijn deuntje mee. In maart verscheen het derde deel van de Catalogus van het Multatuli Museum. In dit 220