Dick Welsink
Kanttekeningen bij Aantekeningen
De vorig jaar in de Griffioenreeks verschenen brief van Multatuli aan A.C. Kruseman bevat 17 bladzijden met Aantekeningen van de hand van de bezorgster, Annemarie Kets-Vree. Op twee daarvan wil ik hier even nader ingaan.
Allereerst de toelichting bij ('51 Allebrandi in de Kalverstraat) - in de VW, deel IX, blz. 179 staat: 51, zonder apostrofe dus! - waarover de bezorgster opmerkt: S. Allebrandi, koffiehuishouder in de Kalverstraat in Amsterdam. Wat '51 (of: 51) betekent, laat ze in het midden. Tot zijn dood (op 47-jarige leeftijd) op 27 mei 1843 was Sebastiaan Allebrandi inderdaad uitbater van het Nieuwe Amsterdamsche Koffijhuis, Kalverstraat, tegenover Doctrina. Die datum van overlijden doet hier ter zake, de aantekening heeft namelijk betrekking op een van de ‘Losse bladen uit het dagboek van een oud man’, gedateerd 11 juni 1843! Op dat ogenblik werd het koffiehuis voorlopig bestierd door de weduwe, Theodora Koning, en de zoon en opvolger, Pauli Albertus Allebrandi. Deze, geboren in 1819 of 1820 te Amsterdam, overleed op 10 maart 1899 in Haarlem. Onder zijn leiding schijnen de zaken niet al te voorspoedig te zijn gegaan: bij vonnis van de Amsterdamse arrondissementsrechtbank van 27 augustus 1846 werd hij failliet verklaard. Hij wist echter een accoord te bereiken met zijn schuldeisers dat op 4 december 1846 door de rechtbank werd goedgekeurd. Al deze informatie over het wel en wee van vader en zoon Allebrandi is te vinden in de gemicroficheerde familie-advertenties in het Centraal Bureau voor de Genealogie.
In de tweede plaats wil ik iets toevoegen over de zilveren bruiloft van de ouders van Waanders, over wie de bezorgster slechts het volgende meedeelt: Pieter L. van Bloemen Waanders, ambtenaar in Padang. In de VW, deel XIX, blz. 397 worden zijn geboorte- en overlijdensjaar vermeld: (1823-1884), alsook zijn volledige tweede voornaam: Lodewijk. Hoe zijn moeder en vader heetten vindt men daar echter niet. Volgens zijn overlijdensakte waren dat Elisabeth Antoinette Reintjes en Henri Louis van Bloemen Waanders. De laatste was, dit weer blijkens enkele advertenties in het CBG, Magazijnmeester van het Algemeen Magazijn der Genie op Java te Samarang.