Ir W. Buijze
Multatuli op Ambon
In het laatst van februari 1852 kwam Dekker aan op zijn standplaats Ambon, waar hij was benoemd tot Assistent-Resident. Hij kwam uit Menado in de Minahasa op Celebes.
Hij zou op Ambon blijven tot hij op 24 juli 1852 met het schip ‘harmonie’ met verlof via Banda en Java naar Nederland vertrok.
In de nauwelijks vijf maanden van zijn verblijf in Ambonstad woonde hij in een huis in een wijk, die ook nu nog bekend staat als Tanah Tinggi, wat ‘hooggelegen grond’ betekent. Zijn huis stond aan de Nekkebrekerssteeg op de hoek van de Poeloe Gangsaweg, zoals de straten in Multatuli's tijd heetten. Ruim vóór de Tweede Wereldoorlog werden deze straten omgedoopt tot respectievelijk Burgemeester Schutstraat en Tanah Tinggistraat. Nu dragen zij de namen Jalan Benteng Kapaha respectievelijk Jalan W.P. Supratman.
Even terzijde:
Benteng betekent vesting of fort. Het fort Kapaha lag op een rotspunt op het noordelijke schiereiland Leihituvan het eiland Ambon. Dit door de Ambonezen zwaar verdedigde fort viel in de jaren veertig van de 17e- eeuw, na een lange belegering in handen van de V.O.C., die daarmee haar hegemonie op het eiland definitief vestigde.
Van Multatuli's huis bevindt zich een foto in de Perpustakaan Rumphius - dat wil zeggen Rumphius Bibliotheek op Ambonstad -, die beheerd wordt door de oud-bisschop van de Molukken, Monseigneur A.P.C. Sol msc. Deze foto (1) is waarschijnlijk gemaakt rond de eeuwwisseling. Het was een klassiek oud-Indisch stenen huis met een in de Molukken ook nu nog zeer gebruikelijk dak van gedroogde palmbladeren, daar wel ‘gabah-gabah’ genoemd.
Formeel waren dergelijke daken verboden, sinds de grote brand van 11 januari 1687 op Ambon de stad in de as legde. Bij die brand verloor de beroemde bioloog G.E. Rumphius (1627-1702) welhaast zijn gehele bibliotheek en zijn collecties. Maar met dit voorschrift werd, vanwege het instortingsgevaar van met pannen bedekte daken bij de vaak voorkomende aardbevingen, veelal de hand gelicht.
A.Th. Manusama - dit is niet de onlangs overleden leider van de Molukkers in Nederland - publiceerde op 31 mei 1930 in het Bataviaase blad ‘Actueel Wereldnieuws’ een plattegrond van dit huis (zie VW IX p. 250).