Jaap van der Does
Wat rest van Multatuli - en waar?
Menig Nederlander kan de as van Multatuli gestolen worden, maar hij die werkelijk tot deze misdaad vervallen wil, zal op z'n minst moeten weten waar de as zich bevindt. Dit te achterhalen lijkt eenvoudiger dan het is. Zo had ik tegenstrijdige informatie na verschillende bronnen te hebben geraadpleegd, met goede bedoelingen overigens.
Nadat Multatuli in het Duitse Gotha werd gecremeerd (23 februari 1887), heeft zijn as geen vaste verblijfplaats gekend. Tot haar dood op 25 september 1930 te 's-Gravenhage heeft Mimi hem bewaard. Daarna was hij, als deel van Mimi's nalatenschap, in het Multatuli-Museum te vinden, toen niet meer dan een zolder van de Universiteitsbibliotheek aan het Singel (Amsterdam). Hier werd ook de urn met de stoffelijke resten van Mimi geplaatst.
In het Museum - inmiddels naar de Korstjespoortsteeg verhuisd - zijn de urnen nog steeds, maar niet de as. Omdat Multatuli de eerste Nederlander is die gecremeerd werd, nam kort na de Tweede Wereldoorlog de Vereniging voor Facultatieve Lijkverbranding het initiatief een Multatulimonument te laten ontwerpen. Het resultaat was een bescheiden gedenkteken dat op 6 maart 1948 in de urnentuin van het Crematorium Velsen werd onthuld. Tijdens deze plechtigheid zijn de blikken bussen met de as van Mimi en Eduard door Prof. G. Stuiveling in de voet van het monument geplaatst.
Bovenstaande gegevens zijn te vinden in W.F. Hermans' prachtboek ‘De raadselachtige Multatuli’ en in het archief van het Multatuli-Genootschap. Er is echter een bron die, voor zover ik weet, niet eerder is geraadpleegd: de administratie van het Crematorium Velsen. Wat is daar te vinden?
Dat de as van Multatuli in het monument werd bijgezet vermeldt ook de kaart van Eduard Douwes Dekker; dit zou echter op 29 mei 1948 zijn gebeurd en niet op 6 maart van dat jaar. Op de kaart van Mimi is te lezen: ‘Asch afgegeven met machtiging aan het Multatuli Museum 19.4.31.’, een terugkeer in 1948 vermeldt de kaart niet.
In dit verband is het van belang dat Multatuli's kaart niet betrouwbaar oogt, zij is nagenoeg leeg en bevat alleen het hoogst noodzakelijke:
Naam: DOUWES DEKKER (Multatuli) |
Voornamen: Eduard |
Gehuwd met: M.F.C. Hammink Schepel |