James A. Michener
Getuigenis over Multatuli
Micah Nxumalo is een figuur uit mijn Zuidafrikaanse roman Het verbond (The covenant), een zwarte die omstreeks 1930 vergeefs probeert om zijn zoon Moses op de universiteit te krijgen. Na deze mislukte poging stimuleert hij zijn zoon, zichzelf verder te ontwikkelen langs andere weg. Boeken lezen, contact zoeken met mensen die in Amerika of Europa geweest zijn, weg gaan van de boerderij van de blanke bazen. Zelf vraagt hij zijn kennissen om boeken die Moses zouden kunnen helpen. Een van hen zegt:
‘Waar hij het meest aan zou kunnen hebben - die roman over Java’.
‘Wat is Java?’
‘Vroeger werd Zuid-Afrika bestuurd door Java’.
‘Moet hij dat ook weten?’
‘Meneer Nxumalo, je weet maar nooit wat zo'n jongen in vuur en vlam kan zetten’.
En hij gaf hem een Hollandse roman, Max Havelaar, geschreven door een man die in de negentiende eeuw bestuursambtenaar op Java was geweest. Zijn schuilnaam was Multatuli, Latijn voor ‘vele smarten’, en hoewel hij het alleen over de toestand op Java had, sloeg alles wat hij zei regelrecht op Zuid-Afrika.
Moses Nxumalo leerde veel uit de vijf studieboeken die Micah mee terugnam naar Vrymeer, maar zijn geest werd gescherpt door de Max Havelaar. Toen hij het boek las was hij in de twintig, verbijsterd door alle ideeën die hij had opgedaan door z'n eigen waarneming, door de rustige wijsheid van zijn vader en door de studieboeken; maar op een manier die bijna magisch was bracht Max Havelaar al die uiteenlopende gedachten bij elkaar. Het boek was eigenlijk niet zo best geschreven en drong de lezer overmatig veel informatie op over Java als kolonie, maar tenslotte bleef er iets van emotie en morele toewijding over dat op geen enkele andere manier verkregen had kunnen worden.
Niet zonder reden geef ik Max Havelaar in mijn Zuidafrikaanse roman deze bijzondere rol. Niet voor niets vereenzelvigt mijn Moses Nxumalo zich met Multatuli's Saïdjah. Multatuli raakt de lezer in het hart, en dat is precies wat een romanschrijver moet doen. Lang geleden heb ik dat zelf ervaren. Max Havelaar is voor mij de belangrijkste roman die ik ooit gelezen heb; ik ben Multatuli veel verschuldigd.
Ik vond Max Havelaar in een tweedehands-boekwinkel in Philadelphia, het befaamde Leary's, misschien wel de beste winkel in zijn soort in