Beschrijving van het diorama tentboot uit 1811.
plaats: in particulier bezit
herkomst: familiebezit, meegebracht uit Suriname
titel: tentboot
signering: op een etiket op de achterzijde van het kastje: Geboetseerd van Papier Door G. Schouten Surinaame f 1811. Dit etiket is zwart en met witte inkt beschreven. Ernaast is een etiket geplakt van oorspronkelijk wit papier met de tekst in kopie: copy Geboetseerd van Papier Door G. Schouten f Surinaame 1811
afmetingen: met lijst, breedte 50,0 cm, hoogte 29,2 cm, diepte 12,5 cm Zonder lijst, breedte 42,8 cm, hoogte 22,9 cm, diepte 9 cm
lijst: versierde houten lijst, bruin, breedte 4,4 cm
materiaal: papier, hout, verf
bijzonderheden: twee bevestigingsogen aan de bovenzijde van het kastje
beschrijving: Houten kast met van binnen oplopende bodem en vlakke bovenzijde. In de kast een voorstelling van een tentboot op een rivier varend langs een plantage. De linker-, rechter- en bovenzijde van de kast zijn wit, de bodem is blauw geschilderd (de rivier). De achtergrond is lichtblauw beschilderd, met bosschages en rechts plantagegebouwen die gedeeltelijk achter bosschages schuilgaan. Rechts van het midden staat een hoge boom achter een loods.
Er is één plastisch object in de voorstelling, de tentboot die links van het midden op de rivier vaart. De boot is blauwgroen met goudgele en witte versieringen. Het tentgedeelte is van binnen donkerrood en heeft aan weerskanten vier versierde luiken. Aan de zichtzijde staan twee luiken open en aan de andere zijde tenminste een. Ook de deur van het tentgedeelte staat open en is van binnen lichtrood. De achtersteven van de boot is versierd met opengewerkt houtsnijwerk rondom een blauw medaillon. In dit medaillon staan de initialen GS in goudkleurige letters. Onder het hekwerk van de achtersteven is aan weerszijden een vis gebeeldhouwd. Het tentgedeelte is versierd met guirlandes. De voorsteven krult omhoog. Het schip voert de Nederlandse driekleur, wat opmerkelijk is want Suriname stond in 1811 onder Engels bewind.
Het schip wordt geroeid door zes negers die allen een witte broek en blouse met een rode gordel dragen en een zwarte hoed. De stuurman staat achter het tentgedeelte. Hij draagt hetzelfde tenue. Met zijn ellebogen leunt hij op het dak van de boot, zijn hoofd in zijn handen. Het schip vaart langs een plantage, zo te zien een suikerplantage. De plantagegebouwen zijn in detail getekend maar gaan schuil achter geboomte. Links zien we een grote loods die met de gevel naar de rivier staat, de trasloods. Daar rechts achter een langwerpig (bakstenen) gebouw en een huis er schuin voor. Rechts daarnaast staat het plantershuis, een hoog withouten gebouw. Daarvoor staat de suikermolen, en rechts daarvan het botenhuis.
Clazien Medendorp deed kunsthistorisch onderzoek naar het werk van Gerrit Schouten wat resulteerde in twee tentoonstellingen en een boek. In 1999 verscheen de catalogus Gerrit Schouten (1779-1839) Botanische tekeningen en diorama 's uit Suriname bij de gelijknamige tentoonstelling in het Surinaams Museum in Paramaribo. Van december 2000 tot maart van dit jaar was de tentoonstelling Een kijk op Suriname, tekeningen en kijkkasten van Gerrit Schouten te zien in Teylers Museum in Haarlem.