Woord vooraf
Volgens de traditie die in de voorafgaande jaren is gegroeid, heeft het eerste nummer van iedere OSO-jaargang een gevariëerde inhoud. Dat geldt ook voor dit nummer, OSO 8/1, al zijn de bijdragen overwegend historisch van aard.
Het nummer opent met twee bijdragen die nog van het IBS-colloquium van juni 1988 over ‘Bronnen van de Surinamistiek’ stammen, t.w. het tweede deel van dr. Silvia de Groots studie over een opstand in het Korps Zwarte Jagers in 1805 en de tekst van de voordracht van Noni Lichtveld, ‘Een speurtocht naar Anansi’. Een blik op een interessant aspect van de economische geschiedenis van Suriname biedt het artikel van prof. Humphrey E. Lamur over het ontstaan van eigendomsrecht van slaven. Een uniek vonnis uit de geschiedenis van de Surinaamse rechtspraak is het onderwerp van de bijdrage van Mr. William Man A Hing. Dr. J.Chr. Wekker geeft een panoramisch beeld van de bloei en neergang van het gebied van de Boven-Commewijne, tot en met de complete ontvolking in de jaren zeventig van deze eeuw. Drs. Lila Gobardhan gaat in haar artikel in op het taalbeleid van de Surinaamse overheid en de spontane emancipatiebewegingen voor de verschillende talen van Suriname, sinds de inwerkingtreding van het Statuut in 1953.
In 7/2 is begonnen met een overzicht van in Nederland aanwezige Suriname-collecties. Uit reacties van lezers is ons gebleken dat het voor velen een verrassing was te zien hoeveel ‘surinamica’ Zich op allerlei - vaak niet vermoede - plekken bevinden. In dit nummer wordt het overzicht voortgezet; nog steeds gaat het alleen om de Suriname-collecties in Nederland. De redactie streeft ernaar in de volgende jaargang een overzicht van de in Suriname aanwezige collecties te presenteren.
Hoeveel er verschijnt aan boeken, tijdschriftartikelen en scripties dat op Suriname betrekking heeft, is ook in dit nummer weer te constateren aan de hand van de lijst ‘Recente publikaties’, met zeer veel zorg samengesteld door Irene Rolfes van het K.I.T.L.V. Het blijkt ook uit de rubriek recensies, die ditmaal omvangrijk is en waarin op een aantal zeer interessante en belangwekkende publikaties wordt ingegaan.
Tot vreugde van de zittende redactieleden is tot de redactie van OSO toegetreden de heer Terry Agerkop. Terry Agerkop is etnomusicoloog en heeft studie gemaakt van diverse soorten volksmuziek, met alleen in Suriname, maar o.a. ook in Venezuela en Honduras. Vele onderzoekers op allerlei terrein hebben Terry Agerkop leren kennen toen hij Hoofd van de afdeling Cultuurstudies op het Ministerie van Cultuur was (1980-1987) en hen op alle mogelijke manieren ondersteunde. Met de komst van Terry is de deskundigheid van de OSO-redactie aanzienlijk verbreed.
Het tweede nummer van deze jaargang, OSO 8/2, zal in hoofdzaak gewijd worden aan het IBS-colloquium dat op 27 mei 1989 te Rotterdam gehouden wordt en dat gewijd is aan het thema ‘Orale tradities’.
De redactie