Woord vooraf
Op zaterdag 4 juni 1988 organiseerde de Stichting I.B.S. haar jaarlijks colloquium, dit keer getiteld ‘Op zoek naar Suriname - Bronnen van de Surinamistiek’. Op dit colloquium werden zes lezingen gehouden. Een overzicht van archiefverzamelingen in binnen- en buitenland die voor de Surinamistiek van belang zijn, werd gegeven door Drs. E. van Laar. Daarna liet Drs. G.J. Oostindie de mogelijkheden èn de grenzen van archiefonderzoek naar de slaventijd zien, terwijl Dr. S.W. de Groot op basis van haar archiefonderzoek vertelde over een opstand van het korps Zwarte Jagers in het jaar 1805, en de gevolgen daarvan. De middagzitting werd geopend door Dr. Ir. J.B.Ch. Wekker met een overzicht van kaartencollecties betreffende Suriname. Na hem sprak Ir. F.C. Bubberman over ontwikkelingen in het bos in Suriname, en hoe die te ontdekken. De laatste lezing was van mevrouw N. Lichtveld, die vertelde over de bronnen die zij had gebruikt voor het illustreren en schrijven van een boek met Anansi-verhalen. Het Algemeen Rijksarchief in Den Haag was niet alleen zo vriendelijk om ons voor deze dag onderdak te bieden, maar bood tijdens de lunchpauze ook een inspirerende rondleiding door de collecties. Tijdens de plenaire discussie aan het eind van de middag werd de wens uitgesproken dat de Stichting I.B.S. initiatieven zou nemen tot het behoud en de restauratie van belangrijke archiefstukken. In de rubriek Reacties en berichten van lezers meldt Herman Wekker over het inmiddels op gang gekomen overleg hierover.
In dit nummer van OSO vindt de lezer de teksten van de meeste hierboven genoemde lezingen. Wegens gebrek aan ruimte kan de tekst van de lezing van mevrouw Lichtveld echter pas in OSO 8/1 (met 1989) opgenomen worden, terwijl om dezelfde reden het artikel van Dr. De Groot in twee afleveringen verschijnt en dus in nummer 8/1 vervolgd wordt. Evenzeer tot onze spijt moeten ook de recensies die voor dit nummer gepland waren, uitgesteld worden tot het volgende nummer. Wij vragen auteurs en lezers om begrip.
Al enige tijd geleden was bij de redactie het plan ontstaan een enigszins gedetailleerd overzicht te presenteren van zoveel mogelijk binnen- en buitenlandse collecties betreffende Suriname, en zo nog een bijdrage te leveren aan het ‘op zoek naar Suriname’ gaan. Het doet ons zeer veel genoegen de lezers in dit nummer de eerste aflevering van dit overzicht te kunnen bieden, een beschrijving van bijna 50 collecties in Nederland en de ontsluiting daarvan. Het overzicht zal in toekomstige nummers worden voortgezet met collecties in Suriname, Nederland en elders. Instanties en personen die Suriname-collecties bezitten of beheren en nog niet door ons benaderd zijn, roepen wij hierbij graag op om contact te zoeken met de redactie (Postbus 9291, 3506 GG Utrecht).
De samenstelling van de redactie heeft enige wijzigingen ondergaan. Als lid zijn toegetreden Lila Gobardhan en Sylvia Gooswit. Lila, onlangs te Utrecht afgestudeerd in de Algemene Taalwetenschap, zal onder andere de administratie van de redactie in Paramaribo voeren, en zorg dragen voor de ver-