eel. Liever was het mij geweest dat de ex-typograaf G.K. van het Reve de Dom-pers voor de kadi sleurde vanwege hem aangedaan esthetisch ongenoegen.
Pretentieloze, lieve drukjes ken ik ook. Zo verscheen op de Terhorst-pers van Ser J.L. Prop een drukje, bevattende een gedicht van Max de Jong Damesportret van Rossetti (1983). Mooi papier (uit de binderij van het genoeglijke bindtalent David Simaleavich; exclusief binder van menig meesterwerk), een mooie Lutetia (uit de collectie van Jan Keijser) en een aangenaam, eenvoudig bandje. Dit drukje, zonder veel ophef gepresenteerd, is een gaaf voorbeeld van recente gute Liebhaberei.
Dat zelfde geldt voor Frédéric Bastets plano in mapje In Memoriam Albert Vogel (in eigen beheer uitgegeven en gedrukt bij drukkerij elve te Leiden, juli 1982). Het vers van Bastet is weliswaar wat ‘vol’ maar in ieder geval goed bedoeld. De uitvoering is eenvoudig doch heel behoorlijk te noemen als men drukkerij elve in aanmerking neemt die toch een gewone Leidse handelsdrukkerij is. Naar verluidt zou Ger Kleis (van de wonderbaarlijke Sub Signo Libelli-pers) verantwoordelijk zijn voor de typografie. Bastets gedicht is een unicum - hij is geen dichter die veel efemeren het licht schonk - en is niet onderhevig geweest aan woekerprijzen. O nee!, het is zelfs niet in de handel geweest en dat alles maakt deze uitgave zo liefdevolsympathiek.
Een ander mooi drukje verscheen in 1983 op de veelbelovende Ter Lugt Pers te Leiden. Het zijn vier gedichten van D. Blijn Tussen mensen tussen dieren. Het werkje valt vooral op doordat het een band ontbeert en gevouwen is in de zelden toegepaste harmonica-techniek. Achter D. Blijn verschuilt zich overigens, en dat maakt de uitgave interessant, de novellist Biesheuvel. Over deze uitgave - en ook over de eerste afdruk van de gedichten, elders - kan men een novelle schrijven, zo men dat talent beheerst. Curieus is weer dat deze mooie druk tot nu toe nauwelijks in de woekerhandel is opgedoken; waarschijnlijk vooral doordat slechts enkele exemplaren wijder verspreid zijn dan in de nauwe kring van de dichter.