Maar onder al deze hervormingen bleef Paul Buschmann als drukker en uitgever met hart en ziel aan de uitgave verkleefd, en wanneer deze thans een eervolle plaats in de rij der Europeesche kunsttijdschriften verdient, is dit voor een groot, voor het grootste deel aan hem te danken.
Maar ook buiten hetgeen hij voor De Vlaamsche School en Onze Kunst deed, verdient de nagedachtenis aan Paul Buschmann op deze bladzijden bewaard te worden. Hij was een kunstenaar in zijn vak - de schepper van tallooze meesterstukken van drukkunst, de steeds in bescheidenheid ongenoemde ontwerper van tal van boekversieringen en illustraties, die een bijzonder karakter aan de voortbrengsels zijner persen verleenden.
Geen treffender hulde kan hem gebracht worden, dan door de woorden aan te halen, door zijn ouden en trouwen vriend Max Rooses bij zijne lijkbaar gesproken:
‘.... Buschmann was drukker in de eerste plaats en vatte dien titel in zeer verheven zin op. Een drukker, zoo verstond hij het, moet een werkman zijn, bekwaam met de hand en ook kunstenaar met den geest. In hem zooals in de oude Vlamingen, die beitel of penseel hanteerden, ging handvaardigheid met vindingrijkheid gepaard.
‘Hij was in onzen tijd wat Plantijn drie eeuwen vroeger was, de man, die Antwerpen maakte tot een middenpunt van kunstdrukkerij. Ik heb het hem nooit gezegd in den loop der drie-en-dertig jaar dat ik met hem heb samengewerkt, en hadde ik het gedaan, ik weet dat zijn bestruffende blik mij zou geantwoord hebben. Bij zijn lijkbaar mag en durf ik het zeggen en wanneer ik bij deze gelegenheid het aandenken van den genialen aartsdrukker oproep, dan is het geen willekeurig gekozen vergelijking die ik maak, maar een historisch feit dat ik vermeld.
‘Sedert de stichting van het museum Plantin-Moretus heeft Paul Buschmann met de eerbiedwaardige letters en den kunstrijken alem die daar bewaard worden, meer dan één meesterwerk geschapen; ik vermeld alleen het monumentale adres, dat hij drukte en versierde en dat aangeboden werd door de burgerij van Antwerpen aan burgemeester Jan van Rijswijck, nog een zijner goede vrienden.
‘En niet alleen in zulke buitengewone plechtigheden stelde hij samen en voerde hij uit wat wij meesterstukken mogen heeten; zijn arbeid van alle dagen verrichtte hij met liefde, met smaak, met kunde. Dit doende zette hij de overleveringen van het vaderlijk huis voort. Daar waar kunst en letteren altijd in eere waren, werden meer dan eene halve eeuw geleden die juweeltjes van boeken gedrukt, waarin wij sommige van Conscience's vroegste werken lazen. Hij volgde het voorbeeld van zijn vader en breidde uit wat deze deed en wat zijn zoon, wij zijn er van overtuigd, voortzetten zal.