Tentoonstelling bij Fr. Muller & Co
We moeten het waardeeren dat deze firma haar zoo doelmatige en grootsch ingerichte veilingslokalen herhaaldelijk bestemt tot het arrangeeren van tentoonstellingen. Verleden jaar was er een van oude kunst, die een bijzondere aantrekkelijkheid had te midden der velerlei festiviteiten om Rembrandt's geboortejaar te herdenken. Nu weer is er gedurende de maanden Juli-Augustus-September een dubbele tentoonstelling - deels ceramiek, deels schilderijen. De eerste afdeeling bevat heel wat kostbare exemplaren, voornamelijk Delfsch en Chineesch porcelein. De tweede, gevormd door een zes en dertigtal schilderijen, bood menig belangrijk specimen van oud-Hollandsche kunst te zien. Het zwaartepunt van deze kleine collectie moest gevonden worden in een oud-damesportret van Rembrandt. Het bleef echter slechts korten tijd aanwezig, daar het door plotselinge aankoop naar het buitenland verhuizen moest. Dit geval verwekte naar vele kanten weer wat wrevel.
Ik wil hier echter in overweging geven of de klacht, dat Holland zijn nationale kunstschatten zich telkens ontfutselen laat, maar niet bij elke gelegenheid te veel a priori geuit wordt. We kunnen toch niet alles vasthouden; buitendien moet er rekening gehouden worden met de finantiëele draagkracht; als er maar reserve blijft om van het zuiverste te behouden Er was een groote roep (veel nà-roep natuurlijk) over deze Rembrandt... maar het werk representeerde Rembrandt niet op bevredigende wijze in de belangrijkste periode van zijn ontwikkeling, die is om en nabij den tijd der Staalmeesters.
Een jonge vrouwe-portret van Hals - mede niet een voordeelige vertegenwoordiging. In den kop vooral zijn de kwaliteiten van zeer matig gehalte. In het meer onaanzienlijke gedeelte van het werk: de stoel waarop de rechterhand steunt en vooral ook, aan de andere zijde: de afhangende handschoen, zijn echler voortreffelijkheden van schildering, die de echtheid van dit stuk waarborgen. Maar twee zeer goede Jan Steen's zijn er. Een uit den tijd dat hij, in vrij groot schilderij-formaat, zich bovenal schijnt ingespannen te hebben tot hoogste opvoering van zijn groote, - en nog lang niet volprezen - schildersgaven. Het andere stuk is aantrekkelijker om de compositie, om de handeling en de typeering der figuren.
Van Goyen's blijken steeds ruim voorradig bij de firma Fr. Muller. Een groot riviergezicht is op deze tentoonstelling een verrassing, een schilderij van groote beweging en veel ruimte. Van de kleinere schilderijtjes, waarbij zeer bekorende vlot uitgeschilderde impressie's van hollandsche waterstreken, onder verschillende dagmomenten en weersgesteldheid, zijn er eenige oude bekenden te vinden van de interessante Van Goyen-tentoonstelling eenige jaren geleden in het stedelijk Museum gehouden. Alb. Cuyp is er zeer merkwaardig met een nog al groot schilderij, voorstellende de portretten van een voornaam handelsman en zijn vrouw aan den haven bij Batavia. De figuren zijn hierop kloek, doch wel wat stroef geschilderd; in het landschap zijn mooie partijen maar - het moet te veel op zich zelf gezien worden: de compositie mist samenhang.
Een schilderijtje van Ostade: 'n oud man in een boek lezend, is wel wat een raadsel. Het lijkt veel meer op een vroeg werk van Dou zou men meenen. Een zeer goed damesportret van Terborch; een figuur weer ten voeten uit, zoo maar zonder veel omslag in een kamerruimte neergezet en altijd met een stoel en een tafel tot eenige vulling van het tafereel. Hier plaatst Terborch gewoonlijk het diepe purperrood, dat de werking van zijn deftige en rustige portretstukken zoo veel pakkender maakt.
Een landschapje van Brouwer is lang niet dat van de laatste Rembrandt-tentoonstelling. Een maanlandschap van V. d. Neer (het grootste der twee) is beter, maar op zijn voortreffelijkst is Jan Wynants vertegenwoordigd en verrassingen zijn zeldzaam bij dezen meester.
Van Cappelle den zeeschilder, een landschap Verder vindt men er nog goede werken van J. Dr de Heem, Miereveld, Porcellis (de Jonge) de Vlieger en J. Vrel. De Ruisdael's niet van de beste, en een portret aan Moreelse toegeschreven, maar een toe-