- zoo vraagt hij - in dit woord “heit” met zijn zachten aanvangsmedeklinker en even zachten klinker niet een wereld van innigheid besloten?’ (bl. 61)... ‘Het is gemoedelijk zonder plat te zijn; het is hoog maar tevens vol teerheid; het laat zich uitspreken in allerlei toonaarden, en vertolkt in één simpelen lettergreep de geheele schaal der gemoedsaandoeningen van het kind’. Het zal misschien aan mij liggen, maar ik gevoel van dat alles niets.
Laat ons iets meer op den beganen grond blijven!
Dan zie ik, op bl. 38, de m.i. onjuiste bewering dat ‘Nicolaas Beets, ten opzichte van zijn Camera Obscura (zijn) jeugdliefhebberij als onmannelijk (heeft) verloochend’. Hoe komt de heer C. er aan? Ik betwijfel zeer, of hij wel la Saussaye's biografie van Beets gelezen heeft.
Ernstiger bezwaar nog heb ik tegen de tirade op bl. 47, waar, in eene nog al kreupele vergelijking van de Friezen met de Joden, gesproken wordt over samenkomsten der Friezen buiten hun gewest. ‘Dit wekt den haat van het volk waaronder zij vertoeven, meer haat nog dan spot, omdat men het niet kan verkroppen dat in onzen internationalen tijd daar gewestgenooten samenhokken, die een zoo sentimenteel gevoel van saamhoorigheid bijeen heeft gebracht. Men spot er niet mee, omdat men er een gevaar in ziet voor de volkseenheid’....
Och kom!
E.B.K.
Dr. C. Easton. Jaren van strijd. Amsterdam. Scheltema en Holkema's boekhandel, 1917.
Een mooi boek!
Dr. Easton, de voortreffelijke hoofdredacteur van Het Nieuws van den Dag, heeft 74 artikelen laten herdrukken, die hij van Juli 1914 tot Mei 1917 in zijn blad plaatste; artikelen, die m.i. geheel weergeven wat een beschaafd Nederlander heeft moeten gevoelen in den tijd toen zij geschreven werden. Het is een genot, ze te herlezen, - mogen velen zich dat genot verschaffen.
E.B.K.
Voorts zijn door de redactie ter aankondiging ontvangen de navolgende boekwerken:
A. Hulsebosch S.J. De reducties van Paraguay. Studiën voor onzen tijd XII, 3. Nijmegen. L.C.G. Malmberg, 1917. |
S.F.H.J. Berkelbach van der Sprenkel. Geloof, Symbool, Middelaar. Utrecht. G.J.A. Ruys, 1917. |