[Ontmoeting 1963, nummer 2]
Redactioneel
Gisteren Roeping, vandaag Raam
Hoewel wij ons de aantrekkingskracht van mysterieuze slagzinnen kunnen voorstellen, willen wij ons haasten, de 4 woorden hierboven in een begrijpelijk raam te plaatsen.
Het gaat hier namelijk om een stukje geschiedenis van een collega-tijdschrift, het tijdschrift Roeping. Wij zijn niet alleen collega's, wij zijn ook buren. Als zodanig zijn wij nauwer op elkaar betrokken dan verre vrienden.
Voor diegenen onder onze lezers die door deze toelichting nog niet geholpen zijn, bevelen wij het speciale nummer van Roeping aan, dat als datum draagt april 1963 en in september van datzelfde jaar verschenen is, een nummer dat uitvoerig over het literaire tijdschrift handelt, speelse en wetenschappelijke artikelen afwisselt met herinneringen en anecdoten uit de geschiedenis van het tijdschrift in het algemeen en van Roeping in het bijzonder. Men leert Roeping dan zo kennen omstreeks haar veertigste jaar, terugblikkend in een kleurrijk verleden en niet verder blikkend dan het eerstkomend nummer, waarin de Redactie van april verschillende verrassingen belooft. De meest opvallende is dan de naamsverandering: Roeping zal voortaan Raam heten. Natuurlijk is er meer veranderd dan de naam alleen. Beide nummers, het laatste Roepingnummer en het eerste Raam zijn goed geplaatste verrassingen geweest en hebben ons tot dit Redactioneel geïnspireerd.
Allereerst een gelukwens. Roeping heeft steeds een bewonderenswaardige stabiliteit vertoond, een zekere continuïteit, waarop de plotselinge naamsverandering onmiddellijk na een jubileum alleen maar een variatie betekent. Kwalitatief zowel als kwantitatief heeft het tijdschrift zich altijd in een brabantse rondheid mogen verheugen. Daarnaast is Ontmoeting nooit meer dan een bleekneusje geweest. Onnodig dat het bleekneusje hierbij verzekert dat het altijd plezier heeft gehad in de zoveel rondere vormen van de zuidelijke buur. Men heeft wel eens gezegd dat de Rooms Katholiek - wat een naargeestige aanduiding toch - zich zoveel makkelijker in de cultuur beweegt dan de protestant-naam die de naargeestigheid ten top voert. Ach, de feiten hangen zwaar aan deze onderscheiding.
Roeping-Raam zorgt voor een paar heerlijk onorthodoxe formuleringen die nauwelijks varianten op deze eeuwenoude wijsheid mogen heten. In plaats van tegengestelde typen te zijn verspringen beide tijdschriften - afgezien van rondingen en formaat - tot verwanten, tot buren op een steenworp afstand.
De redactie motiveert de andere naam als volgt; ‘Maar Roeping is een naam zó zwaar besmet met levensbeschouwelijke bepaaldheid, dat het zoetjesaan zelfs voor een schoorsteenveger te vals ging worden, als daar onze namen onder stonden. En niet overigens, dat we alle roeping afwijzen. We geloven