Tentoonstelling van het Duitse boek
J.H. Schouten
Deze tentoonstelling getuigt in de uitnemende typografische verzorging van het boek niet alleen van de enorme economische vooruitgang van West-Duitsland, maar door de inhoud der werken van een sanering der mentaliteit. Wat een verschil met de boek-tentoonstelling, die een 20 jaar geleden hier geopend werd! De ereplaats was toen voor een exemplaar van Mein Kampf, in barnsteen gebonden; nu lagen op de eerste tafel (een fijngevoelde attentie voor de gastheren!) in het Duits vertaalde werken: Goethe in Dachau van Nico Rost en Het Achterhuis van Anne Frank.
Zeer practisch was de indeling in rubrieken: godsdienst, filosofie, recht, economische en sociale wetenschappen, taal- en letterkunde, litteratuur, jeugdboeken, opvoeding en onderwijs, beeldende kunst, muziek, dans, toneel, film, radio, geschiedenis en folklore, aardrijkskunde, medische en natuurwetenschappen (buitengewoon veelzijdig!) handel en verkeer, wiskunde en techniek (al even veelzijdig!) - over elk van deze afdelingen zou een heel verslag geschreven kunnen worden. Als meesterstukken van reproductietechniek vielen mij op de werken over Rembrandt, van Eyck en Holbein.
Kortom een Duitsland, waarmee wij ons in menig opzicht eens geestes kunnen voelen. Herinneren we dan nog aan de briljante lezing, die door Peter Klamm werd gehouden over zijn reis naar de ‘Frühe Stätten des Christentums’, zo kunnen we over dit zeer geslaagde initiatief onze onverdeelde blijdschap uitspreken.