Verbeelding als belijdenis (IX)
J.W. Schulte Nordholt
Ik geloof een heilige algemene Christelijke Kerk, de Gemeenschap der Heiligen.
De Kerk, schrijft men dat met een hoofdletter? En wat is dat, een vergadering van gelovigen? Dan is er natuurlijk van afbeelding geen sprake. Een vergadering, dat is een onderwerp dat in de oudere kunst onbekend is en pas in de 19e eeuw vindt men wel schilderijen waarop een massa is afgebeeld. En dan natuurlijk in de quasi-kunst van de moderne dictaturen met hun verschraalde mythen.
In de Bijbel is die vergadering heel wat meer en heel wat anders. De Kerk, dat is een gestalte, een vrouw, de bruid van Christus. En die gelovigen heten heiligen, d.w.z. afgezonderden, bijzonderen. En dan kan het gaan over Franciscus en Santa Teresa, maar ook over iedereen. Principieel onderscheid erkennen wij Protestanten niet, omdat wij zo voluit aan het wonder geloven. Maar daarmee loop ik vooruit.
De gestalte van de Ecclesia vindt men, zij het niet dikwijls, in de kunst der Middeleeuwen. Een bijzonder fraai voorbeeld daarvan zijn de vermaarde beelden van Ecclesia en Synagoge in Bamberg, twee buitengewoon mooie ranke gestalten, symbolen en tegelijk levende werkelijkheid. De Kerk is gekroond en ziet de wereld in, maar de Synagoge is blind voor de waarheid van de Kerk. Bijzonder knap heeft de kunstenaar gebruik gemaakt van de gegevenheden waarvan hij moest uitgaan, kroon en blinddoek zijn essentieel in het beeld opgenomen. Een beginnend realisme mengt zich met een strenge stylering tot een uitstekende eenheid. Beide vrouwen hebben iets vorstelijk-ongenaakbaars, een bepaalde typering van de Kerk als een moeder van liefde of iets dergelijks moet men hier niet verwachten. Zij is vreemd en streng, Ecclesia militans, zeker van de zege.
Ik heb hier verder enige afbeeldingen gezocht van heiligen, niet omdat ik in bijzondere heiligen zoveel geloof, maar wel omdat de gemeenschap der heiligen nu eenmaal haar bijzondere vertegenwoordigers heeft, zij die in de wolk van getuigen als voorbeelden worden genoemd. Niet zij dus, die zo voortreffelijk geleefd hebben, maar die enkele begenadigden die iets gerealiseerd kregen van de verborgen omgang met God.
Er is natuurlijk een enorme heiligen-iconografie en die berust op talloze wonderverhalen, overleveringen enz. Antonius, Hieronymus, Franciscus, dat zijn een paar gestalten die telkens weer uitgebeeld zijn. Veel minder treft men Augustinus aan. Merkwaardig is dat eigenlijk, waar hij toch zo'n geweldige invloed heeft gehad op heel het Middeleeuwse denken. Een