Vluchtige notitiën
Des schrijvers gewichtige woorden. Andersens honderd jaar geleden in àl te kinderlijke en eenvoudige woorden geschreven sprookje voor de moderne tijd begrijpelijk gemaakt.
Vele jaren (maar nog niet zo heel lang) geleden was er een criticus, die zo ontzaglijk veel hield van mooie imponerende woorden, dat hij al zijn energie besteedde om maar vooral gewichtig te doen. Hij gaf er niet om, verhalen of gedichten te lezen, of het moest alleen zijn om er imponerende woorden over te kunnen schrijven. Hij had een isme voor alles wat er verscheen onder de zon en evenals men van een lezer zegt, dat hij aan 't lezen is, zo zei men hier: de criticus is aan 't richtingen bepalen.
Eveneens vele jaren (maar nog niet zo heel lang) geleden waren er bedriegers, die zeiden, dat ze de prachtigste woorden, termen en begrippen konden vormen, die men zich maar wensen kon; niet alleen dat ze van een buitengewone imponantie waren, maar ze hadden ook de merkwaardige eigenschap, onbegrijpelijk te zijn voor iedereen, die niet deugde voor zijn vak of die onbehoorlijk dom was.
Natuurlijk begreep de criticus, die zo verschrikkelijk goed in zijn vak was en zo onbehoorlijk knap, dat dit de woorden, termen en begrippen waren, die hij overnemen moest. Nog niet zo heel lang geleden (en misschien vele jaren terug óók al) liet hij ze afdrukken en ze werden door iedereen om het hardst bewonderd. Wat ze betekenen, zou natuurlijk ieder, die deugt voor zijn vak en niet onbehoorlijk dom is, ogenblikkelijk kunnen vertellen, maar tot nu toe heeft nog niemand het gedaan, de criticus zèlf niet eens.
Maar als het sprookje waar is, dan komt er vandaag of morgen (of over vele jaren?) een kind, dat het uitroept: Ze betekenen immers helemaal niets.
J.M.Vr.