schieten op de zijnen. Het volk liet zien en het voelde dat het zèlf de ware meester is en de burgerij verschrok, zooals zij niet verschrokken had nòch door het verkiezings-succes der socialisten nóch door de groote redevoeringen van hun afgevaardigden: zij voelde dat nevens ‘haar’ Staat er een àndere was, die zich aanstelde als een onafhankelijke kracht buiten het raam der kapitalistische maatschappij, buiten de geijkte vormen, buiten de kies-colleges en de parlementen!
Het meest vooruitstrevend gedeelte van de socialistische partij werd meegesleept door de beweging: in ‘Il Socialismo’, het tijdschrift van Ferri van 10 October l.l. leest men wat volgt:
‘Wordt niet door de algemeene werkstaking bewezen dat het proletariaat niet noodig heeft dat zijn afgevaardigden, in de kiesvergaderingen, hun tijd en energie verspillen door dezen of genen burger-minister te steunen om, in vergoeding, proletariërs-rechten te krijgen, die de Italiaansche menigte in de toekomst wel zelf zal kunnen afdwingen?’. En verder: ‘De werkersmassa zal zelf heur politiek maken en de uitingen er van vast stellen.... de parlementaire actie terugbrengend tot een gedeeltelijk en geen alles-innemend middel van de maatschappelijke omwenteling, die zich trapsgewijs voltrekt in de geheele samenleving en niet in 't parlementaire strijdperk.’ Men ziet hoe zeer die lui moesten meêgesleept zijn, om woorden te spreken die zij morgen wellicht zullen betreuren.
De reformistische socialisten, integendeel, laakten vlakweg de werkstaking en te dier gelegenheid verergerde de tweespalt die reeds lang heerschte in 't socialistisch kamp, tweespalt die eenigzins nadeelig was voor de