Vlaanderen, maar als je het aantal films vergelijkt met 2004, dan is die toename niet zo opvallend. Een van de vijf producties van het najaar 2005 was bovendien een koekoeksei: geen bioscoopfilm, maar een televisiefilm die door de producent werd omgeleid naar de bioscoop voordat hij zijn eindbestemming op het kleine scherm zou bereiken. Achteraf zou blijken dat de producent daarin geen ongelijk had, want Verlengd weekend van Hans Herbots haalde al omstreeks de jaarwisseling een publieksbereik van meer dan honderd duizend toeschouwers, wat voor een Vlaamse film een respectabel cijfer is.
Verlengd weekend is een van de acht titels van het prestigieuze VTM-project
Faits divers, een reeks televisiefilms waarmee Jan Verheyen, in de korte periode dat hij programmadirecteur was bij de commerciële zender VTM, de stunt van het jaar uithaalde. Om het effect van dit project juist in te schatten moet de lezer weten dat de relatie tussen televisiemaker en filmmaker in Vlaanderen van oudsher gevoelig ligt. Naar de zin van de filmmakers investeert en participeert de televisie veel te weinig in film. De boomende soapbranche creëerde de voorbije tien jaar de nodige banen voor acteurs, cineasten, scenaristen en producenten, maar het ging daarbij in hoofdzaak om echt televisiewerk, het ‘lichtere genre’. Het meer ambitieuze werk, zoals destijds de VRT-reeks ‘Made in Vlaanderen’, waar binnen dit debat voortdurend aan gerefereerd werd, leek in de huidige mediacontext volstrekt ondenkbaar te zijn geworden. Terwijl alle ogen vanzelfsprekend gericht waren op de openbare omroep, verraste Verheyen tijdens het Filmfestival van Gent in 2003 Jan en alleman met de aankondiging dat de commerciële omroep VTM een groots televisiefictieproject zou uitwerken, waarin acht cineasten de middelen zouden worden geboden een middellange fictiefilm te maken. Na de nodige selectieprocedures werden uitverkoren: Julie de Clercq, Frank van Passel, Hilde van Mieghem, Frank van Mechelen, Hans Herbots, Willem Thijssen, Christian Vervaet en Geoffrey Enthoven. In 2005
‘Verlengd weekend’ van Hans Herbots.
kregen we voorlopig alleen
Verlengd weekend van Hans Herbots te zien.
Toch even vermelden dat ook de ontwikkeling van Faits divers met de nodige controverse gepaard ging: het VAF kwam VTM weliswaar te hulp voor de financiering, maar al bij al bleven de budgetten voor elk van de films bijzonder karig. Die kleine financiële ruimte zette de technische en creatieve medewerkers naar verluidt serieus onder druk. Vaak werd aanzienlijk onder de gangbare beloning gewerkt, wat door de sector niet meteen op applaus werd onthaald.
Verlengd weekend scoorde dus behoorlijk in de zalen, wat paradoxaal genoeg veel te maken heeft met het hoge televisiegehalte ervan: alles staat in het teken van onmiddellijke herkenbaarheid, eenvoudige psychologie en een sfeer van kabbelende volkse gezelligheid. De sociale inslag ervan staat dan weer in het verlengde van een lange lijst Vlaamse langspeelfilms waarin belangrijke maatschappelijke thema's afwisselend op groteske en op naturalistische toon worden behandeld. Denk bijvoorbeeld aan Iedereen beroemd, dat op veel vlakken verwantschap vertoont met Verlengd weekend. Ook hier staat een gijzelingszaak centraal, waarmee een arme drommel zijn zaak onder de aandacht wil brengen. In Verlengd weekend gijzelen Jan Decleir en Wouter Hendrickx de directeur van hun fabriek (Koen de Bouw) in de hoop dat hiermee de nakende ontslagen ongedaan zullen worden gemaakt.
Faits divers was, zoals gezegd, een grote verrassing voor zowel de film- als de televisie-