Resultaten lezersenquête Ons Erfdeel 2005
In het voorjaar van 2005 kregen de lezers van Ons Erfdeel een enquêteformulier toegestuurd. Velen onder hen hebben de tijd genomen om deze enquête nauwgezet in te vullen en terug te sturen. De redactie is hen daarvoor bijzonder erkentelijk.
De respons bedroeg ca. 16 %. Dat is zeer hoog: bij onze vorige enquête in 1988 haalden we een respons van 7 %.
Onze Vlaamse lezers wonen ongeveer gelijk verdeeld in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant. Onze Nederlandse lezers bevinden zich vooral in de provincies Noord-Holland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. Wat het buitenland betreft, kwamen de reacties vooral uit Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. 85 % van de respondenten is mannelijk, 15 % procent vrouwelijk. 92 % van onze lezers heeft hogere studies gevolgd (aan een universiteit of een hogeschool). Wat het beroep betreft, heeft een op vier van onze lezers te maken met het onderwijs. Ca. 30 % van de respondenten zegt actief te zijn in een culturele of maatschappelijke organisatie.
De favoriete krant van onze Vlaamse respondenten is De Standaard. Daarna volgen De Morgen en De Tijd. Bij onze Nederlandse respondenten is NRC Handelsblad de meest gelezen krant, gevolgd door de Volkskrant en de regionale kranten. Weinig Vlamingen lezen Nederlandse kranten. Het omgekeerde is ook waar. Het populairste weekblad bij onze Vlaamse respondenten is Knack. Daarna komen De Bond, Humo, Tertio en Trends. Bij onze Nederlandse respondenten is dat Vrij Nederland, gevolgd door De Groene Amsterdammer en Elsevier.
Ongeveer de helft van de respondenten leest geen ander cultureel of literair tijdschrift naast Ons Erfdeel. Bij de andere helft zijn de volgende tijdschriften het populairst: Streven, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, Omtrent, Neerlandia/Nederlands van Nu en Poëziekrant wat Vlaanderen betreft; De Gids, Onze Taal, Tirade, De Parelduiker en Kunstschrift in Nederland.
Wat de redactie nog meer interesseerde, was natuurlijk wat men vond van Ons Erfdeel. Meer dan 93 % van de respondenten verklaarde tevreden te zijn over het blad. Liefst 95 % vond dat het blad er goed n slaagt politiek neutraal te zijn. En zij die vonden dat dat niet het geval was, dichtten Ons Erfdeel het hele spectrum van politieke kleuren toe, van rechts-conservatief tot links-progressief. De mix van onderwerpen in het blad wordt door de meeste van de respondenten zeer gewaardeerd. De categorieën muziek, maatschappelijke verschijnselen, taalkunde en taal- en cultuurpolitiek zou men liefst wat nadrukkelijker in Ons Erfdeel zien. Ongeveer vier vijfden van de respondenten vindt de artikelen in Ons Erfdeel niet te moeilijk of te gemakkelijk, maar juist acceptabel. Bijdragen over beeldende kunst, design en dans werden door enkelen te moeilijk bevonden. De poppoll van de favoriete Ons Erfdeel-artikelen uit de jaargangen 2003 en 2004 leverde het volgende resultaat op: