Een beeld uit ‘Father and Daughter’, de bekroonde animatiefilm van M. Dudok de Wit © Ciné Té Filmproductie BV, Amsterdam.
zetten ook nog eens elk beweginkje tot op de 25e van een seconde nauwkeurig kunt
timen, is animatie niet het medium van realisme, maar van de stilering.
En precies daarin heeft Nederland - het zal wel weer aan dat platte, aangeharkte, keurig gereguleerde landschap liggen - een stevige traditie, van Mondriaan tot illustrator Dick Bruna tot cineast Alex van Warmerdam.
En - we denken even terug aan zijn beknopte Oscarspeech - Michael Dudok de Wit past naadloos in deze traditie. Hij beheerst de kunst van het weglaten, wat alleen al te zien is aan de eenvoud van de verhaaltjes van zijn films: monnik raakt erdoor geobsedeerd een vis te vangen (The Monk and the Fish, 1994), straatveger wordt boos als mensen zijn straat bevuilen (Tom Sweep, 1992), vader neemt afscheid maar dochter blijft naar vader verlangen (Father and Daughter, 2000).
Maar ook in zijn tekenstijl geldt: less is more. Pen en inkt vormen de ruggengraat van die stijl: krachtig aangezette, van dik naar dun en weer teruglopende lijnen. Met diepzwarte vlekken soms, die als uitvloeiende druppels aan die lijnen hangen.
Deze stevige streken worden subtiel ingevuld door accenten van houtskool en, tot aan Father and Daughter, wolkige, diepgekleurde waterverf. Bij Father and Daughter werd die vervangen door computerkleuring, met ongeveer hetzelfde effect, maar een nog grotere mogelijkheid tot precisie (en, uiteraard, enige werkverlichting).
Opmerkelijk genoeg lijkt binnen deze losjes, in enkele lijnen opgezette wereld zelfs de derde dimensie te veel. Opvallend vaak zien we de personages en de landschappen van de zijkant - een watertje met bomen erlangs, waarlangs fietsers van rechts naar links door het beeld trappen. Het speelt zich grotendeels af in het platte vlak, wat de actie terugbrengt tot de essentie, tot een soort grafisch genot.
En dat zet zich voort in zijn manier van animeren, die door die inkterige manier van tekenen lijkt te zijn ingegeven. Die inkt is zo vlak, zo flinterdun, en zo fijn gedetailleerd dat het - en nu worden we even zo lyrisch als Dudok de Wits tekenstijl zelf - aan vlindervleugeltjes doet denken, en die soms rustige, soms fladderende, en altijd subtiele manier van bewegen kenschetst Dudok de Wits stijl van animeren.
Die rust, die fijnzinnigheid, die verwaaide leegte van zijn landschappen hebben een uitwerking als een fietstocht door de polder in de lente: de onrust in je hoofd daalt neer en maakt plaats voor melancholieke overpeinzingen, voor onbestemde verlangens. En laat Father and Daughter daar nu precies over gaan. Dan weet je ineens wat de kunst van het weglaten inhoudt. Dudok de Wit geeft doeltreffend de aanzet en nodigt je daarmee uit: bekijk de film en kleur de plaatjes.
Chris Buur