Bovendien dragen die herhalingen bij aan de muzikaliteit van de voorstelling. Zoals bij een concert wisselen motief en variatie elkaar af. Eenmaal wordt de stem van Josse de Pauw door de muziek overstemd als hij een anekdote voor de tweede maal vertelt. Pierre Vervloesem en Peter Vermeersch nemen het roer dan eventjes over, alsof de begeleidende muzikanten de ruimte krijgen voor een solo.
Componist Peter Vermeersch en medemuzikant Pierre Vervloesem gebruiken een scala aan instrumenten, opnames en samples, en spelen hiermee een muziek die als een toverbal verandert van jazz via cha-cha-cha naar opera en ambient. Met deze muziek leggen ze de voedingsbodem waar tekst en spel van De Pauw in tot bloei kan komen.
Op sommige momenten is de begeleidende muziek niet vrij van effectbejag. De vrouw van de zee zong een aria toen de man haar ontmoette, vertelt De Pauw. Vervolgens haalt hij een cassettebandje te voorschijn waarop Casta Diva van Bellini te horen is. Als deze muziek klinkt, gaat er een discobol boven het toneel draaien die de hele ruimte vult met rondcirkelende lichtvlekken. Hoe suikerzoet ook, het is een betoverend moment waarop je zelf ook direct verliefd raakt op deze vrouw.
Gedurende deze scène lichten de foto's op die aan de zijmuren van het toneel zijn opgehangen: verschoten vakantiefoto's, een plaatje van een dode oude man, een kunstgebit. Al deze afbeeldingen vertellen op hun eigen manier eveneens het verhaal van
weg. Ook is er een foto te zien van een vlieg die is vastgeklonken in een brok barnsteen. Het is de illustratie van een citaat dat kan gelden als het motto van de voorstelling ‘Weg, maar weg als in barnsteen. Omhelsd door stollend hars. Het gloeiend amber. Zo vurig was het leven nooit geweest. Weg. En nooit voorheen zo zichtbaar. Als in barnsteen.’ Waar de godjes uit het begin niet in geslaagd zijn, is het De Pauw wel gelukt. Hij geeft een ontroerend beeld van een mens die met zijn herinneringen leeft en daarop door fantaseert. De geschiedenis mag zich dan wel herhalen. Maar als het werkelijk geleefde leven
Josse de Pauw in ‘Weg’, met rechts Peter Vermeersch - Foto Lies Willaert.
niet zo vurig is, dan kunnen nog altijd de dagdromen het leven doen opvlammen.
Pieter Bots
Weg, een voorstelling van Josse de Pauw, Peter Vermeersch en Pierre Vervloesem. Productie: Kaaitheater. Nog te zien op het Theaterfestival in Amsterdam en Brussel. De tekst van Weg is verschenen in een bibliofiele editie bij Literarte (P. Nollekensstraat 76, B-3070 Kessel-Lo) met 33 tekeningen van Koenraad Tinel.