troversaliteit daarvan. De controverse is dat ze vrouwen en kinderen afbeeldt als object van seksuele lusten, de integriteit van het menselijk lichaam aantast, en gebruik maakt van technieken uit de wereld van de commercie: voor sommigen verwerpelijk, voor anderen geaccepteerd of zelfs uitdagend.
Je kunt je echter afvragen of Inez van Lamsweerde bewust zoekt naar controversiële thema's. Als we spreken over beeldmanipulaties, aantasting van het menselijk lichaam en rolwisselingen zijn er immers tal van voorbeelden in de kunstgeschiedenis die veel extremer zijn. De kunstenaar Hans Bellmer bijvoorbeeld combineerde in de jaren dertig op zodanige wijze ledematen van poppen met vrouwenhoofden dat vrouwen zich erdoor gedegradeerd voelen tot manipuleerbare wezens. Cindy Sherman laat in haar werk veelvuldig zien dat het lichaam inzetbaar is in veel verschillende rollen. Zij fotografeert zichzelf steeds in een andere hoedanigheid, bijvoorbeeld als mannelijke renaissancevorst of als genadeloze fatale vrouw. Zij voert deze typeringen zo ver door dat het zeer uitgesproken beelden oplevert. De foto's van Andres Serrano, waarop onder meer seksuele handelingen en lijken in het mortuarium te zien zijn, doen het vermeende schokeffect van Van Lamsweerde's werk in het niet zinken. Op een speelse manier gaf Marcel Duchamp met zijn ‘Mona Lisa met snor’ al veel eerder de aftrap voor geslachtswisselingen in de kunst.
Vergeleken met bovengenoemde voorbeelden is het werk van Inez van Lamsweerde relatief onschuldig. Zij laat wellicht uitdagende vrouwen zien, maar presenteert geen porno. Ze manipuleert weliswaar lichamen, maar deformeert ze niet.
Misschien zit het fascinerende van de foto's van Inez van Lamsweerde juist in het feit dat ze wel van alles oproepen, maar geen eenduidige strekking hebben. Ze kiest thema's die aanleiding geven tot controverse, maar ze werkt deze niet op een radicale manier uit. De mannen hebben vrouwenhanden, maar worden daardoor nog geen vrouwen. De beeldmanipulatie van de modellen in ‘Thank you thighmaster’ is ingrijpender, maar ook hier maakt ze er geen extremiteit van.
Ze voert haar manipulaties niet zover door dat ze een nieuwe werkelijkheid creëert, maar confronteert ons keer op keer met de grenzen van onze eigen fysieke realiteit. Op die manier tergt Van Lamsweerde ons. Haar werk confronteert ons met onze drang te willen indelen en een duidelijke betekenis te willen geven. Zelf doet ze dat bewust niet. Ze plaatst ons op een ander been en zet ons daarmee aan het denken.