en de provincie de financiële middelen kunnen geven om die samenwerking zo concreet mogelijk te laten verlopen.
In de slottoespraak liet de Vlaamse Minister-president Luc van den Brande bij monde van zijn vertegenwoordigster Maria De Smet weten dat ook hij zeer in deze samenwerking geïnteresseerd is. Hij had vooral aandacht voor het Europese Interreg-project. Hij beloofde samen met de provincie West-Vlaanderen Interreg II grondig voor te bereiden. Wat de samenwerking met Noord-Frankrijk betreft, pleitte hij voor het uitbouwen van grensoverschrijdende netwerken. Deze samenwerkingsverbanden bestaan al in de economische sfeer, maar zijn minder gebruikelijk in de sector van cultuur, onderwijs, welzijn en onderzoek. Hij wees ook op het belang van wederzijdse kennis van elkaar. Er moet bovendien aandacht zijn voor alle factoren die de economische ontwikkeling van de streek bevorderen, en uiteraard ook voor welzijn en leefmilieu. Dat meer dan vijfhonderd geïnteresseerde mensen op een druilerige maandag naar het overleg in Ieper zijn gekomen, bewijst dat de interesse voor samenwerking met Noord-Frankrijk groot is. Hopelijk kan men nu op een redelijke termijn ook een aantal concrete suggesties realiseren.
De samenwerking tussen het particulier initiatief en de overheid is van groot belang. West-Vlaanderen neemt als grensprovincie met Noord-Frankrijk hierin het voortouw.
Dirk van Assche
Noot:
De tekst van de Intentie-verklaring en de voorbereidende documenten van dit Grensoverschrijdend Overleg kunnen verkregen worden bij het Provinciebestuur West-Vlaanderen, Dienst Externe Betrekkingen, Provinciehuis ‘Boeverbos’, Koning Leopold III-laan 41, B-8200 Sint-Andries.