In Memoriam Maurits Naessens.
In zijn tuin te Meise stierf op de warme zondag van 5 september 1982 onze vriend Maurits Naessens.
Hij werd in 1908 in een arbeidersgezin te Antwerpen geboren maar herinnerde graag aan zijn Westvlaamse afkomst.
In weerwil van vrij moeilijke jeugdomstandigheden studeerde hij achtereenvolgens Handelswetenschappen aan de Rijkshandelshogeschool te Antwerpen, Politieke Wetenschappen en Economische Wetenschappen aan de Université Libre de Bruxelles (U.L.B.) en Economische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit te Gent.
Reeds als student koos hij voor het socialisme en hij bleef zijn idealen en zijn partij geheel zijn leven trouw.
Maurits Naessens werd secretaris van het ‘Nationaal Actiebureau voor het Plan van de Arbeid’ en kwam aldus regelmatig in contact met Hendrik De Man voor wie hij een grote bewondering behield, niettegenstaande hun wegen gedurende de oorlog uiteenliepen.
In 1950 begon hij zijn carrière in de ‘Bank van Parijs en de Nederlanden’ die toen een klein filiaal was van de ‘Banque de Paris et des Pays-Bas’.
Hij bouwde die bank uit tot een van de grote banken van het land en kon daardoor jonge kunstenaars helpen en steunen. Hij restaureerde luisterrijk het Bochalz-Hotel te Luik en het Osterrieth-Huis te Antwerpen.
Hij was stichter en bezieler van het Mercatorfonds dat door de uitgave van prachtige kunstboeken de luister van de Nederlandse cultuur in binnen- en buitenland onder de aandacht brengt.
Maurits Naessens was, naar het getuigenis van zijn vele vrienden, een groot humanist die zijn leven in dienst heeft gesteld van het algemeen belang.
Zowel op het nationale als op het internationale vlak was hij een briljant vertegenwoordiger van de Nederlandse cultuur.
Voor de ‘Stichting Ons Erfdeel’ waren zijn wakkere vriendschappelijke belangstelling en zijn bestendige zorg om te helpen van grote betekenis.
Jaren voordat de Stichting werd opgericht, toen het tijdschrift Ons Erfdeel wegens financiële moeilijkheden zijn zelfstandigheid dreigde te verliezen, heeft hij uit eigen middelen geput en redding gebracht.
Zijn laatste tussenkomst betrof de uitgave van onze brochure over de Nederlandse taal in het Spaans.
Met dankbaarheid en genegenheid zal hij voortleven in onze herinnering.
Mr. Raf Renard, Voorzitter van de Raad van Beheer ‘Stichting Ons Erfdeel v.z.w.’.