Ten huize van... 18.
Van de 222 tv-gesprekken die Joos Florquin voor de BRT maakte zijn er 175 in druk verschenen in de keurreeks van het Davidsfonds. Na twintig jaar sluit Deel 18 deze monumentale reeks af (1). Deel I verscheen in 1962. De informatieve waarde van dit opus groeit met de tijd. Latere historici zullen achter de geinterviewden de tijdgeest van een generatie ontdekken. De tv-films zelf vormen trouwens een uniek archief. De pagina's 350 tot 352 vermelden de namen van al de prominenten die gasten waren in Ten huize van... 'n Indrukwekkende verzameling: van Bertus Aafjes tot Eugène Yoors. Noord-Nederland is goed vertegenwoordigd door S. Carmiggelt, Jan de Hartog, A. den Doolaard, Pieter Geyl, Bert Haanstra, Hella Haasse, J.M.A.H. Luns, Annie Romein-Verschoor e.a.
Annie van Avermaet en Fons Fraeters signaleren in het voorwoord dat nog een boeiend boek (o.m.) over het Vlaamse Volkstoneel te distilleren is uit de serie ongepubliceerde gesprekken.
In het laatste deel maken we kennis met:
- Hendrik Brugmans (o1906), de vader van het Europa-college te Brugge, auteur van o.m. Schets van een Europese samenleving en Panorama de la pensée fédéraliste. Brugmans weidt uit over het ontstaan en de opzet van het Europacollege. Hij was medestichter zowel van de Europese Unie der Federalisten als van de Europese Beweging.
- Michiel Vandekerckhove (o1909), oud-voorzitter van de Rechtbank van Koophandel te Kortrijk. Een moedig ‘politicus’ die onderhoudend vertelt over de Vlaamse Beweging en de koningskwestie. ‘Wat wij beogen is geen federalisme, want dat is het voorstaan van een federatieve aaneensluiting of het vormen van een federatie. Het goede woord, dat niemand durft te gebruiken, is separatisme. Wij gaan uiteen en dat is gezond.’
- Ger Schmook (o1898), onderwijzer, letterkundige, bibliothecaris, literatuur-historicus. Hij is de promotor van de moderne bibliotheconomie op het gebied van de openbare bibliotheek in België. Oud-conservator van het Archief en Museum van het Vlaams Cultuurleven te Antwerpen. Schmook behoort tot de generatie waaraan Vlaanderen veel te danken heeft. Een ongelooflijk rijk en vruchtbaar leven.
- Léon Stynen (o1899), Vlaams architect, directeur aan het Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedebouw te Antwerpen. Volgde Herman Teirlinck op als directeur van het Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Visuele Kunsten te Brussel. Stynen vertelt opvallende feiten over de bouwpolitiek in België.
- De componisten Jef Maes (o1905), mede-stichter van de Philharmonie van Antwerpen, Willem Pelemans (o1901), muziekrecensent van Het Laatste Nieuws en Marinus de Jong (o1891).