Publikaties:
De vrouwen van het Noorden zijn eeuwenlang door de geschiedenis vergeten. Afgezien van een zekere, weliswaar beperkte interesse in universitaire kringen - zoals blijkt uit enkele proefschriften -, heeft het tot 1981 geduurd alvorens zij het onderwerp werden van een veelzijdig opgezette comparatieve wetenschappelijke studie die zijn weg kon vinden naar een breed lezerspubliek.
Na de mutaties in de status van de vrouw sedert de jaren 1950 en de opgang van de vrouwenbeweging sedert 1970, kon het niet anders of de historische wetenschap moest zich gaan buigen over de leefwereld van de vrouw vroeger en nu. Echt baanbrekend kunnen we het werk van het tijdschrift Revue du Nord, dat zijn speciaal juli-septembernummer van 1981 aan de vrouwen van het Noorden wijdt, derhalve niet noemen. Wel komt het tijdschrift de grote verdienste toe van de herwaardering van de vrouw naar de massa toe. L'histoire des femmes du Nord verwerkt 4 jaar studie, geleverd binnen het seminarie voor eigentijdse sociale geschiedenis van de universiteit van Rijsel III. Marcel Gillet is er de stuwende kracht. Aan de hand van 14 artikelen, geschreven door evenveel auteurs, wordt de lezer aangetoond wat de vrouw van het Noorden altijd onderscheiden heeft en nog steeds onderscheidt van de man van het Noorden en in welke opzichten zij ook origineel is ten opzichte van de vrouw in de andere Franse, ja zelfs Europese regio's. Was ons gezicht op de vrouw in het Noorden totnogtoe beperkt tot een aantal beschamende stereotypen, dan brengt L'histoire des femmes du Nord hier verandering in.
Histoire des femmes du Nord, speciaal juli-septembernummer van Revue du Nord, Lille, 1981, 321 blz.
Twee jaar geleden schreef Philippe Despriet Het historisch patrimonium van de Westhoek in Frans-Vlaanderen, een praktisch naslagwerk en tevens overzichtelijke handleiding om de materiële nalatenschap in de Frans-Vlaamse Westhoek te benaderen. Hierop heeft Despriet een aanvullend fotoboek gepubliceerd, nl. Vlaams erfgoed in de Franse Westhoek. Het bestaat uit 252 foto's telkens voorzien van een bondig commentaar, wat van het boek net iets méér maakt dan een kijkboek.
Philippe Despriet, Vlaams erfgoed in de Franse Westhoek, Uitgeverij De Wijngaert, Roeselare, 1981, 216 blz.
Naar aanleiding van het Jaar van het Patrimonium (1980) zette voorzitter Pierre Delmon van het Comité Economique et Social de la Région Nord-Pas-de-Calais er enkele specialisten ter zake toe aan om een serie brochures te redigeren die op eenvoudige wijze enkele aspecten van het regionaal patrimonium zouden belichten. De opzet was bij het grote publiek interesse te wekken voor de rijkdom en de diversiteit van het Frans-Vlaamse patrimonium.
Het geheel is inmiddels klaargekomen: vijf boekjes in een stofomslag handelen achtereenvolgens over het oorlogspatrimonium, het plattelandspatrimonium rond water en wind, het burgerlijk en religieus patrimonium, de landelijke bewoning, het industreel patrimonium. Driehonderd bladzijden in totaal.
Omdat het industrieel patrimonium tot voor kort miskend, zelfs misprezen werd, ga ik wat dieper in op de brochure van Pierre Boissé.
Zijn industriële explosie sedert de 19de eeuw en zijn indrukwekkend industrieel legaat heeft het Noorden-Nauw-van-Kales te danken aan diverse geschiedkundige factoren en aan zijn geografische ligging. Boissé pleit voor het (her)waarderen en het doen herleven van het industrieel erflatenschap. Daarom ook dat hij alvast de regionale instanties die de schuchtere stroming ten voordele van het industrieel patrimonium gestimuleerd hebben, in de bloemetjes zet. Hij toont verder aan dat het industrieel patrimonium méér is dan alleen maar wat fabrieken. Er zijn ook de woonvormen die niet altijd van de industrialisatie los te koppelen zijn, de machines, de produkten, de grafische en fotografische documenten. Vanuit deze optiek benadert Boissé de textielindustrie, het mijnwezen, de energievoorziening, de cementindustrie, de ijzerindustrie, de kantnijverheid, de bouwnijverheid, de arbeiderswoning... Kortom, materiaal genoeg om een indruk te krijgen van het vele werk dat nog ten voordele van het industrieel patrimonium in de regio moet worden geleverd.
Luc Verhaeghe.
Aspects du patrimoine régional. Le patrimoine guerrier; L'espace rural, l'eau, le vent, les voies navigables; Les aspects civils et religieux du patrimoine de la région Nord-Pas-de-Calais; L'habitat rural dans le Nord-Pas-de-Calais; Le patrimoine industriel du Nord-Pas-de-Calais, uitgegeven door het Comité Economique et Social de la Région Nord-Pas-de-Calais, Lille, 1981.