Culturele informatie:
● Rik Boel, de voorzitter van de ‘Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap’ opende tijdens de academische zitting op zaterdag 29 maart 1980 de 6e Frans-Vlaamse veertiendaagse (29 maart - 13 april 1980) te Nieuwpoort. Een veertiendaagse die dit keer de Frans-Vlaamse landbouwgemeente Wormhout centraal stelde.
Na een korte inleiding door eerste schepen van Nieuwpoort W. Vermote situeerde schepen M. Martin van Wormhout in het Nederlands zijn geboortedorp. Burgemeester Georges Mommerency van Nieuwpoort formuleerde een aantal bedenkingen aangaande het Vlaams Huis te Rijsel. Hij wees er onder meer op dat met een zekere dualiteit rekening moet gehouden worden: het Huis zal in de breedste zin van het woord toegankelijk gesteld worden voor de Fransen, maar ook - en vooral - voor de Frans-Vlamingen. Hij sprak dan ook de wens uit dat de verantwoordelijken voor het Vlaams Huis zich zouden laten inspireren en leiden door de mannen van het eerste uur, de echte pioniers, door hen die de lont aan het vuur gestoken hebben, met name André Demedts, Luc Verbeke, Jozef Deleu en anderen. Terecht liet hij niet na even te vermelden dat dank zij burgemeester Robert Deldicque van Wormhout nu ook te Wormhout een cursus Nederlands gegeven wordt. Rik Boel had het over de bijzondere plaats die Frans-Vlaanderen bekleedt in onze culturele actie. De interregionale betrokkenheid van beide delen van de Westhoek noemde hij een feit dat vérstrekkende gevolgen heeft voor onze cultuurpolitiek. Hierbij doelde hij uiteraard op de nieuwe wegen die voor onze taal in Frans-Vlaanderen worden geopend. Ook hij sprak de hoop uit het Vlaams Huis te zien floreren.
Na enkele huldigingen, o.a. van R. Orlent, voorzitter van de VTBVAB, opende burgemeester Mommerency de tentoonstelling waaraan o.a. Philip Despriet uit Kortrijk en kunstschilder-schrijver Robert Victoor uit Wormhout hun medewerking verleenden.
Dezelfde R. Victoor leidde nog een letterkundige avond. Op een rijk gevuld programma stonden verder 2 toneelopvoeringen: één te Nieuwpoort door het ‘Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen’ o.l.v. Flor Barbry, één te Wormhout door het toneelgezelschap ‘Willen is kunnen’ uit Ramskapelle-Nieuwpoort.
● Op 2 februari 1980 heeft in het ‘Centre Socio-Edicatif’ te Hazebroek een informele vergadering voor alle Vlaamse verenigingen in Frans-Vlaanderen plaatsgehad. Afgevaardigden van het ‘Comité Flamand de France’, ‘Het Reuzekoor’, ‘Menschen Lyk Wyder’ en de ‘Michiel de Swaenkring’ hebben er een akkoord aangegaan om door uitwisseling op informatief vlak en door coördinatie van acties de goede verstandhouding nog te intensifiëren. Dienaangaande werd beslist een ‘comité de liaison’ te installeren. Verder zou ook een brief gestuurd worden naar de Franse minister van Cultuur en Communicatie naar aanleiding van zijn uitspraak voor de senaat op 4 december 1979 inzake de creatie van een ‘réseau autonome de radio’. Dit laatste zou gemeenten en verenigingen absoluut vrij spel verlenen. Positieve reacties waren er ook voor het voorstel van de ‘Michiel de Swaenkring’ om in Parijs en in Europa een overkoepelende Frans-Vlaamse delegatie te hebben. Ten slotte werd aandacht besteed aan de voorbereiding van een cultureel charter voor Frans-Vlaanderen.
We twijfelen er niet aan dat de Vlaamse Beweging in Frans-Vlaanderen door een dergelijke nauwere interactie tussen de verschillende organisaties meer gehoor zal vinden zowel binnen als buiten de eigen Frans-Vlaamse grenzen.
● Emile Coornaert (1886-1980) is niet meer. Met hem verliest Frans-Vlaanderen een groot Vlaming. Zijn historische activiteiten, waarvoor hij o.a. met de prijs Gobert en de prijs van de Académie Française bekroond werd, zijn onverbrekelijk verbonden met een grote liefde voor Vlaanderen. En dan denken wij vooral terug aan de publikatie La Flandre Française de langue flamande (Ed. Ouvrières, Parijs,