‘Beknopt verslag’ bij de Kamer van Volksvertegenwoordigers was hij bovendien in een positie om veel te weten.
Een hele rits aspekten, feiten en personen uit en rond de Vlaamse ontvoogding komen aan bod: de ellende van de oorlogsjaren, de bevrijding, het aktivisme (waarover Claes aanvankelijk streng oordeelt), de annexionisten, de Utrechtse dokumenten, de IJzertoren, de vernederlandsing van het onderwijs, in het biezonder van de Gentse universiteit, het jubeljaar 1930, de taalwetten voor de administratie, de verhouding van België tot Frankrijk en Nederland, koning Albert, minister Delacroix, Hymans, Vandervelde, Carton de Wiart, Jaspar, J. Destrée, K. Huysmans, Fr. van Cauwelaert, L. Franck, enz.
De bundel maakt indruk op de lezer: de Vlaamse Beweging heeft een lange weg afgelegd, zonder geweld of overhaasting, met geduld en taaiheid, en met de tijd als bondgenoot. Veel opmerkingen van E. Claes konden met een lichte nuance anno 1978 geschreven zijn. We citeren: ‘... de levensduurte, de werkeloosheid, de totale oplossing van de taalkwestie door het invoeren van een federatief stelsel tussen Vlaanderen en Wallonië, de eigenzinnige geest van Brussel, vóór het einde van het jubeljaar moet de taalkwestie in België geheel zijn opgelost, zo zagen wij de vorige regering zelf voor de dag komen met wetsontwerpen om de taalkwestie in haar geheel op te lossen...’
Deze citaten liegen er niet om, het politieke spel blijft, de spelers veranderen. Dit warm-menselijke, licht ironische proza van Ernest Claes kan beslist worden aanbevolen aan vermoeide politici en strijders te velde van onze dagen; het geneest en geeft weer moed.
O. Vandeputte.
E. Claes, Bij ons in Vlaanderen, 286 blz., D.A.P. Reinaert Uitgaven, Zele, 1979.