Wat de kortstondige rol van Willem Melis bij De Standaard geweest is, valt misschien best samen te vatten aan de hand van enkele citaten uit zijn ‘joernalistiek credo’ aan de vzw De Schakel die aanvankelijk verantwoordelijk was voor de redaktie: ‘...Ik was en ik ben de mening toegedaan, dat, wat het Vlaamse volk het meest behoeft, op dit ogenblik is: een ernstige, leidinggevende en gedegen pers... een dagblad... dat de geestelijke faktuur en standing zou hebben van de grote Nederlandse en Zwitserse bladen’. En aan het slot heette het: ‘Wij hebben er m.i. niets bij te winnen om in de geestelijke atmosfeer van La Libre Belgique te gaan leven’.
Willem Melis lijkt de man te zijn van de kortstondige engagementen (zij het dan vaak op kruciale momenten): in de Frontpartij in 1932, in het Verdinaso, als hoofdredakteur van Hier Dinaso (1936-1937, in De Standaard, De Vlaamse Linie... Blijkbaar kon hij het zich permitteren, wanneer een zaak hem niet meer kon boeien, of, waar de tegenkanting te groot was, eruit te trekken, terwijl anderen zich omwille van den brode, maar tegen hun zin, moesten plooien. Het kan iets te maken hebben met zijn karakter en vermoedelijk ook met het feit dat hij kennelijk uit een goed gefortuneerde familie komt. Zo was er een oom van hem, baron Paul Orban, ook politikus en advokaat en tevens hoogleraar.
Het is m.i. jammer dat Melis' vrienden hem niet wisten te beschermen tegen de indruk van, zij het onschuldige en wat beminnelijke, ijdelheid die de lezer vanuit dit huldeboek te inhaleren krijgt.
Daarbij aansluitend kom ik nog even terug op de titel Bijdragen tot de geschiedenis van een generatie. Die is in zoverre juist dat heel wat van de sfeer en het flamingantische en Vlaams-nationale milieu waartoe W. Melis behoorde, is weergegeven. Maar Melis behoorde tot de toplaag van dat milieu. De arbeiders, bedienden, kleine landbouwers, onderwijzers die simpatizeerden of aktief waren in het Vlaams-nationalisme behoorden ook tot een generatie. Hun geschiedenis was anders, heel wat minder eervol in het sukses en veel harder in de mislukking. Van hún geschiedenis kan men soms een glimp opvangen. Ik denk aan de korte biografische aantekening over Irma Laplace in Van Isackers boeken over haar proces. Hun geschiedenis moet nog geschreven worden.
Erik Vandewalle.
Bijdragen tot de geschiedenis van een generatie. Een liber amicorum voor Mr. Willem Melis. Samenstelling: Arthur de Bruyne. 277 blz, z.j., adres: Offsetdrukkerij Rinda, Regentiestraat 9, Kemzeke.