Korte berichten.
Bij de Staatsuitgeverij-'s-Gravenhage 1976 verscheen een verslag over een onderzoek naar de eksploitatie-inkomsten van gesubsidieerde toneelvoorstellingen voor het seizoen 1972-73 onder de titel: ‘Toneel ter zake’. In dit rapport wordt de balans opgemaakt aan de hand van allerlei tabellen die betrekking hebben op 14 toneelgezelschappen en 12 schouwburgen, deze laatste zijn volgens mij vrij willekeurig gekozen, waarom bijv. geen uit Brabant en wel twee uit Limburg? Een konklusie wil ik er even uitlichten: ‘Aangezien de voorstellingen in totaal 1,1 miljoen bezoekers hebben getrokken, kan de totale overheidssubsidie per toneelbezoeker in het seizoen 1972-73 op 36 gulden worden geraamd’.
Onlangs is verschenen de toneelnota van minister Van Doorn, waarbij kan worden aangetekend dat het bestel in principe blijft zoals het is, alleen is men in een aantal gevallen wat de subsidie betreft meer afhankelijk van de lagere overheden (provinciaal en gemeentelijk bestuur). Dit geldt vooral voor het politieke vormingstoneel. Wat gaat er dan bijv. weer met Proloog gebeuren?
Op 65-jarige leeftijd is in Amsterdam overleden oud-direkteur van Amsterdamse Toneelschool Dr. W.Ph. Pos. Van zijn hand verschenen verschillende publikaties over het Nederlandse toneel zoals o.a. ‘Modern toneel in Nederland’ (1957).
Het zetduiveltje: Han Bentz van
Roger Bolders en Blanka Heirman in ‘De Beverpels’.
den Berg had geen beslissende stem, zoals op blz. 607 van O.E., 4/76 staat maar een slissende stem (Van Dale: II. slissen (sliste, heeft geslist), de s breed uitspreken, een vorm van lispen).
Piet Simons.