Frans Masereel: Titelpagina Souvenir de mon pays, houtsnede, 1920
stad haast niet meer bereiken kan, omdat de Duitse troepen in aantocht zijn. Vanaf dit moment, de eerste kennismaking met oorlog en ellende, wordt dit leven getekend door opstand, bitterheid, maar ook door liefde, deernis en medevoelen met de lijdende, verdrukte, verontrechte mens. In Genève raakt hij in de ban van Romain Rolland, van wie hij o.m. een prachtige schets-tekening heeft gemaakt, en van de hele pacifistische groep die vertegenwoordigers had in alle landen van Europa. Daar begint hij tekeningen in bladen en tijdschriften te publiceren en langzamerhand verschijnen ook zijn beeldromans, zijn uren- en dagboeken.
Een groot deel van de illustraties uit dit boek zijn ontleend aan deze boeken zelf. Er zit alleen geen kronologie in, de keuze was willekeurig, maar valt bijzonder goed uit. Men wordt niet alleen uitvoerig gedokumenteerd over Masereels tematiek, men merkt ook de variërende evolutie in zijn vormgeving. De strakke lijn van de vroegste werken met de zuivere harde tegenstellingen wordt nu en dan iets vlotter, iets weliger zelfs, hoewel een zelfde inzet door alle werken blijft lopen; zelfs keert de kunstenaar kwa vormgeving soms op zijn stappen terug, als zijn onderwerp dat meebrengt.
Masereel heeft ook olieverfschilderijen nagelaten. Hij heeft er niet in uitgemunt. Ze werden in de donkere tonen van het ekspressionisme gehouden. Gedurende zijn hele leven lijkt de kunstenaar wel een verlangen gekoesterd te hebben om kleur te bekennen. Meesterlijk uitte hij dit verlangen in een aantal prachtige akwarellen. Ze staan tussen zijn olieverfschilderijen en zijn grafiek in, als een soort tussenoplossing. Wellicht heeft hij zich daarin ook kunnen uitleven, omdat de vinnigheid van het grafisch werk een verlenging of een antwoord kreeg in de vlugheid waarmee de akwarel moet ontstaan. Hij gaat vanzelfsprekend de geschiedenis in als de meester van het zwart-wit, de tekening, de houtsnede vooral. Tot op hoge leeftijd is hij zeer aktief gebleven in deze moeilijke, weinig bedreven discipline. Zijn kunst staat op Europees niveau. Onder de Vlamingen van zijn generatie is hij wellicht de enige die interna-