muziek
Kortrijk: 14e Internationaal Koorfestival.
De Kortrijkse bijdrage tot het Festival van Vlaanderen is dit jaar over 14 koncerten verspreid tussen 26 april en 10 juni. In vergelijking met andere festivalsteden als Brugge, Gent, Brussel... is Kortrijk een kleiner centrum met een kleiner hinterland. Aldus kan Kortrijk slechts een potentieel aantal bezoekers bereiken dat geringer is dan in voornoemde centra, die bovendien tijdens hun festivalperiode enorme toeristische trekpleisters zijn. Vandaar dat het Koorfestival zich niet de grootse allures van een festival te Gent of een specialisatie zoals het Brugse festival kan veroorloven en dat wereldbefaamde orkesten of een ‘riskante’ programmatie niet mogelijk zijn. Dat deze laatste punten overigens helemaal niet hoeven, bewijst het feit dat het koorfestival nu reeds aan zijn 14e aflevering toe is en van een stijgende belangstelling kan blijven genieten. Ook dit jaar bleef Maurits Denaux trouw aan een programmatie die in hoofdzaak gekenmerkt is door afwisseling in genres en stijlperiodes en het naar voren brengen van gevestigde komponistennamen. Toch is er dit jaar een evolutie te bemerken. Wat betreft stijlperiodes is er een nog ruimere aandacht geschonken aan de middeleeuwen en renaissance dan bij vorige uitgaven; daarvan getuigen koncerten door Pro Cantione Antiqua (11 mei), The Scholars (20 mei) en Concentus Musicus (26 april). Naast hedendaagse liederen door The Scholars komen, ook weer in vergelijking met vorige jaren steeds meer namen voor die toch al dichter bij onze tijd komen te staan: Mahler (Kindertotenlieder - 1e symfonie), Bruckner (4e symfonie), Kodaly (cello-sonate - strijkkwartet), Bartok (Roemeense dansen), Britten (Sea interludes) en Roland Corryn (Quatro Movimenti). Laatstgenoemde is helaas de enige komponist van eigen bodem die aan bod komt. Dit is een achteruitgang omdat in het verleden de eigen muziek toch ruimere aandacht en belangstelling bij het publiek begon te krijgen met o.a. het Tinelkoncert (1974) en het
Ryelandtkoncert (1975).
Dit gebrek wordt enigszins goedgemaakt door een andere traditie van het koorfestival, namelijk het grote aantal eigen uitvoerders. Dit jaar zijn dat Cantores (Haydns Jaargetijden, 9 juni), het Westvlaams Vokaal Ensemble met het Collegium Instrumentale Brugense (Bachkoncert, 3 mei), het orkest van het Konservatorium uit Gent (concerti en symfoniefragmenten uit romantiek, 29 april) en verschillende solisten waaronder Lucienne Van Deyck (Bach's Magnificat, 3 mei), Edmond Carlier (cellorecital, 13 mei), Rudolf Werthen (Hamburger Streichquartett, 31 mei) en twee jonge dirigenten Nicole De Bruyne (29 april) en Patrick Peire (3 mei). Uit het buitenland komen dan nog, naast de reeds geciteerde ensembles, het BBC orkest (6 mei), de Solisten van Zagreb (24 mei), het Filharmonisch Orkest van Amsterdam (3 juni en het Westfälisches Sinfonieorchester (9-10 juni). In het oog springende namen bij de solisten zijn V. Afanassiev (1e pianoconcerto van Chopin, 3 juni), Yvonne Minten (Kindertotenlieder, 6 mei) en Agnes Giebel en Lieuwe Visser (beide in de Jaargetijden, 9 juni). Uit wat reeds werd opgesomd, blijkt de rijke keus van het programma. Daarnaast is nog werk te vinden van Vivaldi, Grieg (Peer Gynt), Beethoven (strijkkwartet op. 74, 5e klavierconcerto), Bach (kantates, Magnificat), Brahms (3e symfonie), Haydn (strijkkwartet op. 64).
Vorig jaar werd geëksperimenteerd om koncerten ook buiten Kortrijk te brengen (Roeselare, Ieper). Dit jaar wordt daar schuchter mee doorgegaan aangezien het koncert door de solisten van Zagreb zowel te Kortrijk als te Koksijde is geprogrammeerd.
Als nieuwigheid dient tenslotte nog het namiddagkoncert te worden genoemd door het Konservatoriumorkest uit Gent, dat doorgaat als ‘initiatiefkoncert’ voor de laatstejaars van de middelbare scholen. Een interessant idee, al vinden wij de begrenzing tot laatstejaars vrij zonderling als het om een koncert met edukatieve bedoelingen gaat. Ook het feit dat het koncert doorgaat op een gewone schoolnamiddag, waar voor de gelegenheid de lessen even worden stop gezet, en niet op een vrije dag, doet teveel denken aan een verplichte schoolaktiviteit waar het ‘stilzitten-enluisteren’ van de schoolbanken naar de koncertzaal wordt verplaatst.
Samengevat biedt het Koorfestival Kortrijk een programmatie die de laatste jaren kwa inhoud aan diepte wint en die het verdient ook een steeds bredere belangstelling te verwerven.
Alle inlichtingen omtrent het programma van het festival zijn te verkrijgen bij de Dienst voor Toerisme, Stadhuis Kortrijk, tel. (056) 22 00 34.
Hendrik Willaert