Muziek in West-Vlaanderen.
In het vorig stukje bespraken we de programmasamenstelling van het Koorfestival te Kortrijk en de koncertagenda van enkele Westvlaamse koren. Intussen ontvingen we ook het volledige programma van het Festival van Brugge. De programmakeuze te Brugge, waar ieder jaar een bepaald tema wordt belicht verwent dit jaar vooral de liefhebbers van vokale muziek en meer bepaald van twee figuren, namelijk Claudio Monteverdi en Wolfgang Amadeus Mozart.
Van 26 juli tot 9 augustus worden in de barokke Sint-Anna of Sint-Walburgakerk de grote vokale werken van Monteverdi en de voornaamste religieuse vokale scheppingen van Mozart uitgevoerd door specialisten ter zake. We citeren enkel de ‘grootste’ realisaties: L'Orfeo (26 juli), Canti Guerrieri e Amorosi (4 augustus), en Vespro della Beata Virgine (5 augustus) van Monteverdi en de C-moll Messe (27 juli), Requiem en Vesperae Solemnes (7 augustus) van Mozart. Daarnaast zijn er nog twee andere Monteverdi- en drie andere Mozartkoncerten met liederen en instrumentale werken en drie avonden met instrumentale barokmuziek van verschillende komponisten. Wat de uitvoerders betreft valt ondermeer op dat L'Orfeo wordt gebracht door de zelfde bezetting (op enkele soli na) die vorig jaar een prachtige nieuwe versie van dat werk op plaat bracht bij Archiv, namelijk het Monteverdichor, de Camerata Academica en de Bläserkreis, alle uit Hamburg en onder leiding van J. Jürgens en met als soli o.a. Nigel Rogers en lan Partridge. Ook voor de andere koncerten staan wereldberoemde ensembles in: The King's College Choir, The Early Music Consort of London, The London Mozart-Players en het Motettenchor uit Stockholm. Belgische uitvoerders zijn onder meer Ria Bollen, René Jacobs, koor Cantores uit Brugge en het Collegium Instrumentale Brugense onder leiding van Patrick Peire.
Tijdens deze Brugse muziekveertiendaagse wordt traditioneel ook een internationale wedstrijd georganiseerd bestaande uit een driejaarlijkse cyclus waarin afwisselend blokfluit, orgel en clavecimbel aan de beurt komen. Dit jaar wordt van 26 juli tot 1 augustus een konkours georganiseerd voor blokfluitsoli en -ensembles, met echter als nieuwigheid een uitbreiding met een wedstrijd voor traverso. Terzelfdertijd gaan ook referaten door over interpretatie van blokfluitmuziek en valt in het Gruuthusemuseum en in het Concertgebouw een tentoonstelling van houtblaasinstrumenten en snaarinstrumenten te bezichtigen. Alle verdere inlichtingen en plaatsbesprekingen voor deze veelbelovende koncertenreeks zijn aan te vragen bij de Dienst voor Toerisme, Grote Markt 7, 8000 Brugge, tel. (050) 33 07 11.
Bij het overzicht van de koncertagenda's van de vijf grote Westvlaamse koren in vorig nummer ontbrak het programma van Cantores. Intussen kregen we van hun dirigent Aimé De Haene volgende inlichtingen: Cantores werkt dit jaar driemaal mee aan het Festival van Vlaanderen, namelijk te Kortrijk met de Missa Solemnis van Beethoven, samen met het Limburgs Symfonieorkest o.l.v. André Rieu (21 mei); te Brugge met de C-Moll Messe van Mozart samen met het Orchestre Symphonique de Liège o.l.v. Paul Strauss (27 juli) en te Gent eveneens met de C-Moll Messe ditmaal met de Philharmonie van Antwerpen o.l.v. Theodor Guschlbauer (27 augustus). Later op het jaar voeren zij de Missa Solemnis nog tweemaal uit, namelijk op 18 oktober te Luik met het Orchestre Symphonique de Liège dat daarmee zijn 15-jarig bestaan wil vieren en op 19 oktober te Brugge eveneens met datzelfde orkest.
Hendrik Willaert