Sacha Bulthuis en Johan Ooms in Een Bruid in de Morgen van Hugo Claus.
vlucht van Andrea in de zelfmoord is de onmacht tot leven. Het is een tema dat in vele werken van de jongere Claus terugkeert: de moord op Bennie in
De Metsiers, het verdwijnen van Bea in
De Hondsdagen, de zelfmoord van Claude in
Omtrent Deedee. Na 19 jaar blijft het stuk overeind. De voorstelling van toen is misschien wat poëtischer door het spel, ik meen van Ina van Faassen. De Andrea van Sacha Bulthuis nu is onstuimiger, recalcitranter, maar daardoor wel effektief. Zonder anderen te kort te doen noem ik nog vooral de moeder-figuur van Annet Niewenhuyzen, die naast harde en verbitterde aksenten toch ook duidelijk de onmacht en de tragiek van deze vrouw liet zien. Dat het stuk verouderd zou zijn, omdat situaties en verhoudingen zijn gewijzigd, wat ik ergens meen gelezen te hebben, kan ik niet onderschrijven. Ofschoon de vorm en speelwijze zeker niet eksperimenteel of absurdistisch is, wat boven besproken stuk van Bernlef wel is, heeft het een algemene tendens van desillusie die velen niet vreemd zal zijn en wel van alle tijden is.
De regie werkte met tamelijk realistische middelen en het toneelbeeld sloot daar wel bij aan. Je zou het misschien wat meer vervreemdend kunnen brengen, maar elke regieopvatting is een keuze en in zijn soort was deze uitstekend.
Piet Simons