Gezelle's taal.
K. de Busschere's Taalmens en taalpedagoog Guido Gezelle als factor van Benelux is een kleine, maar goed gedokumenteerde en zelfs belangrijke studie over de verhouding van Gezelles persoonlijkheid en taal tot het Noorden en een rechtzetting meteen van veel algemeen verspreide maar verkeerde opvattingen over Gezelles zgn. Westvlaams en z'n Westvlaamse taalpartikularisme.
Om precies te zijn: Gezelle was wel gekant tegen de Hollanders enerzijds, maar anderzijds bevriend met Thijm en Johan Winkler en hij heeft een paar keer z'n bewondering voor het ‘Hollands’ niet onder stoelen of banken gestoken.
Wat Gezelles taal betreft, hij was afkerig van wat hij onverbeterlijk noemt ‘Belgenlandsch schoolmeesters hollands’, maar z'n zgn. Westvlaams bevat talloze ‘Hollandse’ woorden, naast Middelnederlandse en andere... Nederlandse. Kortom hij schreef een ‘Al-Nederlands’.
Over Gezelle als taalromantikus en vooral als taalpedagoog (over het ‘van binnen leren’ i.p.v. ‘van buiten’) schrijft De Busschere kostelijke wetenswaardigheden.
Het is een verrijkende en vernieuwende studie geworden, sterk aanbevolen aan alle Nederlanders van Noord en Zuid, ook en biezonder aan Frans-Vlamingen.
C. Moeyaert
K. de Buschere: Taalmens en taalpedagoog Guido Gezelle als factor van Benelux. Brugge, De Haene-Bossuyt, 23 blz.