Lezen over Benelux.
Het Sekretariaat-Generaal van de Benelux Ekonomische Unie (Regentschapstraat 39, 1000 Brussel) publiceerde Benelux Economische Unie Documentatie. Deze dokumentatiemap bevat vier brochures, respektievelijk gewijd aan A) Oorsprong, Doel en Werking van de Benelux Economische Unie; B) Verwezenlijking van de Benelux Economische Unie; C) Benelux in Cijfers; D) Benelux-Publikaties en Bibliografie.
De Benelux-Publikaties zijn in België te verkrijgen in de kantoren van het Belgisch Staatsblad te Brussel, in Nederland, Luxemburg en andere landen bij de Staatsuitgeverij te 's Gravenhage. Vrij belangrijk is het tweetalige (Nederlands en Frans) Benelux-Publikatieblad waarin de teksten van in Beneluxverband gesloten overeenkomsten tussen de drie Staten, alsmede de tekst van door het Comité van Ministers der Unie genomen beschikkingen en aanbevelingen opgenomen worden. Een volledige systematisch ingedeelde verzameling van deze teksten vindt men in de bundels Benelux-Basisteksten, een uitgave die bestaat uit vijf ringbanden waarin de Nederlandse en Franse teksten naast elkaar op losse blaadjes zijn samengebracht.
Een uitgave die niet alleen specialisten zal interesseren is het Sociaalrechtelijk Woordenboek. Verklaring en eenmaking van termen voorkomende in het sociaal recht van het Nederlands taalgebied. Evenzo een Rasnamenregister van Fruitgewassen waarin de benamingen van de rassen van fruitgewassen zijn vastgelegd die in de Beneluxlanden gekweekt en verhandeld worden. Naast de officiële benamingen zijn ook de in ieder land meest verbreide synoniemen opgenomen.
Het Benelux Economisch en Statistisch Kwartaalbericht bevat een artikelgedeelte en een statistisch gedeelte. Het artikelgedeelte bevat artikelen over de Beneluxaktualiteit evenals bijdragen in verband met het ekonomisch leven in de drie landen. Het statistisch gedeelte schetst in een aantal grafieken en tabellen een afgerond kwantitatief beeld van Benelux.
Erg geschikt voor gebruik in het onderwijs is de eveneens door het Sekretariaat-Generaal uitgegeven brochure Wat betekent Benelux? Dit werkje is keurig geïllustreerd en biedt in een notedop inzicht in de zin, werking, organisatie en resultaten van de Benelux Ekonomische Unie.
Ten behoeve van de pers verspreidt het Sekretariaat-Generaal na elke bijeenkomst van de Beneluxministers een tweetalig perskommunikee, terwijl het enkele keren per jaar bovendien een Benelux Overzicht/Aperçu uitgeeft met allerlei berichten en weetjes over Beneluxaangelegenheden. (Het organiseert bovendien jaarlijks een persreis, in samenwerking met de Beneluxkomitees. De persreis 1970 was gewijd aan de technologische en wetenschappelijke onderzoek in de drie landen, die van 1971 aan het havenbeleid in de Beneluxdelta).
Hoe weinig de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad tenslotte met een echt parlement gemeen heeft (zie Ons Erfdeel, 14e jrg., nr. 2), toch is de lektuur van de stukken die door deze instelling gepubliceerd worden een must voor wie een dieper inzicht in de Beneluxproblematiek wil verwerven. Het Vast Sekretariaat van de Interparlementaire Beneluxraad (Paleis der Natie, Brussel) verspreidt de publikaties getiteld Aanbeveling, Vragen en Antwoorden, Ontwerp van Overeenkomst en Gezamenlijk Verslag van de Regeringen van België, Nederland en Luxemburg aan de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad. Belangrijke verslagen waren in 1971 gewijd aan de samenwerking der drie landen op het gebied van de eenmaking van het recht en aan de totstandkoming en werking van een Ekonomische Unie tussen de drie staten. Het hoofdzakelijk akademisch karakter van de vergaderingen van de Raad wordt onthuld in het eveneens gepubliceerde Stenografisch Verslag van elke bijeenkomst.
Niet bepaald aantrekkelijk is het tweemaandelijks tijdschrift Benelux nouvelles/nieuws, het orgaan van het komitee Benelux. Hoofdredakteurs van het tijdschrift zijn A.G. Samoy en L.A.V. Metzemaekers. Het blad bevat een aantal helemaal niet onaardige maar vrij lukraak bijeengegaarde stukken en berichten over de meest uiteenlopende aangelegenheden. Voor de rubriek ‘Benelux cultuur panorama culturel’ (sic) tekent de bekende Nederlandse publicist en letterkundige Wim Hazeu. Het lijkt me dat een planmatiger redaktioneel beleid en een vervanging van het tweetalig blad door twee eentalige uitgaven, een Franse en een Nederlandse, de verbreiding van de Beneluxidee ten goede zou komen.
Joris de Deurwaerder