[Nummer 1]
kanttekeningen
Een kultureel tijdschrift op de markt brengen is een schone zaak, die echter maar weinig vermaak geeft, als zo'n blad alleen een kleine ‘elite’ weet te bereiken. Slechts een enkel kultureel tijdschrift in Nederland en Vlaanderen kan een oplagegrens van drieduizend doorbreken. Dat Ons Erfdeel momenteel met tienduizend eksemplaren deze barrière ruimschoots neemt, betekent voor de redaktie een zorg minder, al beseft ze terdege, dat dit maar zeer gedeeltelijk haar eigen verdienste is.
Het feit dat dit tijdschrift nu een dozijn jaargangen achter de rug heeft, vormt een goede aanleiding om er wat veranderingen in aan te brengen. Die liggen allereerst op technisch gebied: met ingang van dit nummer is het formaat vergroot en de opmaak ingrijpend gewijzigd, waardoor de leesbaarheid van het blad hopelijk verbeterd is.
Bovendien is de ere-redaktie, vanaf de vijfde jaargang aan dit tijdschrift verbonden, sterk uitgebreid. Ze kreeg een andere naam, die beter haar funktie aangeeft: Raad van Advies. In de nabije toekomst hopen we er nog enkele Nederlanders en Frans-Vlamingen in op te kunnen nemen.
Geheel nieuw is de oprichting van een Beheerkomitee, dat zich zal bezighouden met het financiële beleid. De leden ervan doen dit louter uit simpatie voor het tijdschrift en de doelstellingen ervan, zonder zich te willen mengen in het redaktionele beleid. De status van het blad verandert dus niet: Ons Erfdeel is en blijft een partikulier initiatief, uitsluitend het eigendom van de redaktie. Naast de redaktionele autonomie blijven ook de niet partij-politiek gebonden doelstellingen van het blad geheel gehandhaafd.
De genoemde technische veranderingen konden gerealiseerd worden door de inzet van verschillende leden van de Raad van Advies en vooral van het Beheerkomitee, onder voorzitterschap van Raf Renard. Zowel bij officiële als partikuliere instanties wisten zij hiervoor belangrijke financiële steun te verkrijgen. Met name danken we van harte:
Ministerie van de Nederlandse Kultuur, Brussel □ N.V. Kredietbank, Brussel □ N.V. Gevaert-Agfa, Mortsel-Antwerpen □ Provinciaal Bestuur van West-Vlaanderen, Brugge □ Bank van Parijs en de Nederlanden. België, Brussel □ N.V. Tréfileries Léon Bekaert, Zwevegem-Kortrijk □ Bank J. van Breda en Co, Antwerpen □ Algemene Verzəkeringsmaatschappij Mercator, Antwerpen □ Assurantie van de Belgische Boerenbond, Leuven □ Centrale Kas voor Landbouwkrediet. Boerenbond, Leuven □ Antwerpsche Hypotheekkas - An-Hyp, Antwerpen □ Algemeen Nederlands Verbond - ANV, Den Haag □ Rotary Club afdeling Lier, Lier □ Bouwondernemingen Floré Gabriëls, Brasschaat-Antwerpen □ J. Dewilde, Kortrijk □ Noordstarfonds v.z.w., Gent.
Voor velen onder hen is dit bepaald niet het eerste blijk van simpatie voor dit blad. We hopen dat Ons Erfdeel door deze geheel onbaatzuchtige steun zijn bekende doelstellingen verder zal kunnen verwezenlijken.
Jozef Deleu. Hoofdredakteur