Albert Servaes.
Door een grote retrospektieve te Venlo en te Hasselt, werd de overleden Albert Servaes opnieuw in de aktualiteit geplaatst. Deze retrospektieve illustreerde eens te meer dat de Albert Servaes uit de eerste Latemse periode onze allereerste ekspressionist is geweest en dat de Servaes van de nog steeds uit-de-openbaarheid-verbannen ‘Kruisweg’, één der pioniers was van de nieuwe religieuze kunst in Europa.
De eerste getekende ‘Kruisweg’ uit Luithagen werd achteraf afzonderlijk geëksposeerd in het Verhaeren-Museum te St.-Amands. Beter dan ooit kon met te St.-Amands de absolute waarde van deze Kruisweg-staties meten en het spijtig vinden dat de kerkelijke overheid het ‘vonnis’ tegen die ‘Kruisweg’ nog steeds niet heeft herzien.
In het Verhaeren-Museum, aan de kaai te St.-Amands, vlak tegenover de wonderbaarlijke en prachtige bocht van de Schelde, werd verder zéér interessant werk getoond. De verdroomde Kempische schilder Albert Van Dijck was er met figuren, landschappen en tekeningen. De aandacht werd er - verdiend - getrokken op Pros De Troyer en op die andere eenzaat en kurieuze artiest die Paul Joostens heet. Eén der grootmeesters van de hedendaagse houtgravure, Victor Delhez, kwam eveneens aan de beurt. Dit moet speciaal onderstreept worden, omdat Delhez sedert 1925 in Zuid-Amerika verblijft en dààr én als professor aan de Universiteit