prijs deelden met de buitenlanders Miot, Tidy, Vip en Völker Ernsting. Er waren zes vierde prijzen: voor de Vlamingen Léon, Hugoké, Ray Gilles en de buitenlanders Fremura, Aragones en Claude Michel. Een van die Vlamingen, Léon, is in eigen land minder bekend dan in Denemarken, waar hij sinds jaren woont en van waar zijn talrijke boekjes zijn vertrokken naar Duitse en Engelse edities. Pikant is het wel, dat Léon's werk onlangs in Vlaanderen te zien was op een ekspositie over Deense ‘way of life’, Deense design en interieurskunst.
- De Vlaamse Toeristenbond richtte in 1965 zijn Zesde Salon van de Vlaamse Humor in, waar 24 cartoonisten aan deelnamen. Deze ekspositie startte in Antwerpen en trok daarna naar een reeks andere Vlaamse steden en gemeenten. Zij was ook te zien in Den Haag en in Keulen. In 1966 zal de VTB voor de eerste keer zijn Tweejaarlijkse Prijs voor Vlaamse Humor toekennen. Ondertussen richtte de Vlaamse Televisie een kartoonwedstrijd voor tieners in.
- Talrijk waren in het voorbije seizoen de kulturele verenigingen die een of andere manifestatie gepaard lieten gaan met een kartoon-ekspositie of die een regelrechte ‘kartoonale’ hielden, zoals Jong-Davidsfonds met veel sukses deed in Mechelen. In de kleinere reeks van door kunstenaars zelf ingerichte tentoonstellingen was ongetwijfeld die van het viermanschap Picha, Joke, Hugoké en Gal de voornaamste. Zij had plaats op de top van het hoofdstedelijke Rogiercentrum en lokte ook het mondaine Brusselse publiek, bij wie deze vooruitstrevende artisten vooral bekend zijn door hun medewerking aan Franse bladen, die hen eindelijk ook hebben ontdekt. (Terloops moeten wij hier toch even signaleren, dat de Frans-Brusselse tekenaar Folon, behorende tot de generatie van Hugoké, op de derde biënnale van Tolentino, in Italië, de grote prijs heeft gewonnen, ex aequo met de Turk Tublek Nehar. Folon, sinds geruime tijd woonachtig in Parijs, geniet in Frankrijk een grote bekendheid. Het was dank zij hem dat destijds ‘Agentleman’, het eerse boekje van Hugoké en meteen het begin van de ‘cartoon-rage’ in het Vlaamse land, kon verschijnen).
De tentoonstelling op het Rogiercentrum ging gepaard met het verschijnen van een bundel ‘zwarte humor’ van Picha, (uitg. Meet, Brussel), een uitgave die er op wijst dat er ook in de publikaties van kartoon-albums ten onzent een beetje schot komt...
‘Rayquiem’ door Ray Gilles - Uitgeverij Van In, Lier - viertalige inleiding - 185 BF.