meer dan vijftig leerlingen hebben door zijn toedoen weer enige kennis van hun taal opgedaan en zullen als priester of wat zij mogen worden ze kunnen spreken met de mensen uit hun streek en de andere Nederlanden.
Nooit zal hij verwacht hebben daarvoor een prijs te ontvangen, want hij behoort tot de goedwillenden die trachten dienst te bewijzen omdat zij er zich toe verplicht achten. Ontelbare keren heeft hij Luc Verbeke en ons komitee geholpen en nu verlangt hij, als er een vervanger voor Hazebroek kan gevonden worden, te Mergem, een beetje dieper Frans-Vlaanderen in, de Frans-Vlamingen die daar studeren een betere kennis van hun taal bij te brengen. Wij hopen dat die wens in vervulling zal gaan en groeten in hem een lange rij Frans-Vlaamse priesters, die door hun liefde voor hun moedertaal vergroeid zijn gebleven met het volk waaruit ze geboren werden.
□
De derde die door het A.N.V. met een Visser-Neerlandia-Prijs werd bedacht is Robert Victoor. Hij studeerde bij Prof. Dr. W. Thys aan de Rijselse universiteit, in de jaren dat hij te Herzele onderwijzer was. Weldra werd hij opgemerkt om zijn grote begaafdheid en tot direkteur van de middelbare school te Kapelle bij Koudekerke in de zuidelijke rand van het Duinkerkse industriegebied benoemd. Daar heeft hij begin 1960 zijn leerlingen die dat wensten de gelegenheid geschonken om Nederlands te leren. Na de gewone schooluren heef hij ieder jaar tussen de dertig en vijftig belangstellenden voor zijn kursus kunnen verenigen.
Om hun kennis van onze taal te verlevendigen heeft hij gezorgd dat ze met Nederlandse leerlingen konden korresponderen en gedurende de grote vakantie de kans kregen om Nederland te bezoeken. Verschillende malen is hij voor de Omroep West-Vlaanderen van de B.R.T. opgetreden en heeft hij in Vlaanderen en Nederland lezingen gehouden. Verder publiceerde hij talrijke artikels in het Nederlands en het Frans, evenals een boek over de munten en de geschiedenis. Hij is kenner en verzamelaar van munten en voorzitter van de numismatische vereniging van Duinkerke.
Nog is de opsomming van zijn verwezenlijkingen en waardigheden niet ten einde, want in januari 1964 is hij leraar Nederlands geworden aan het officiële ‘Lycée des Flandres’ te Hazebroek, waar hij aan een dertigtal leerlingen, verdeeld over twee groepen, acht uren per week onze taal heeft gedoceerd. Om die buitengewone prestaties, waarvan het belang moeilijk overschat kan worden, heeft de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden hem tot lid verkozen.
Direkteur Robert Victoor wordt in oktober e.k. 45 jaar: de leeftijd waarop volgens de Engelsen de bloei van het leven begint. Wat hij op een rustige, doordrijvende manier voor het Nederlands in Frankrijk gedaan heeft, moet ons met bewondering vervullen. In de onderscheiding hem door het A.N.V. toegekend, ligt een blijk van ons aller dankbaarheid. Verbeke, Vandendriessche, Victoor, drie pioniers zijn het, drie V's, die van Vlaanderen, vertrouwen en vooruitgang.