gepleit voor de toekenning van dezelfde minimale rechten aan het Nederlands in Frans-Vlaanderen als de overige streektalen in Frankrijk bezitten. De heer Kuypers situeerde de noodzakelijkheid van deze maatregel in het kader van de Europese grenspolitiek en het goede grensverkeer; hij betoogde dat de vervreemding van de taal in Frans-Vlaanderen de vervreemding van de eigen kultuur tot onvermijdelijk gevolg heeft en dat daardoor het historisch beeld van de Frans-Vlamingen wordt ontwricht; mede in het geheel van de Europese groei naar eenheid en goede verstandhouding zou de officiële Franse erkenning van het Nederlands karakter van Frans-Vlaanderen een gebaar van hoffelijkheid zijn dat de goede nabuurschap in hoge mate zou versterken.
Op de argumentatie van de heer Kuypers, die wij geheel onderschrijven en waaraan nog een reeks historische, sociologische en andere argumenten kunnen worden toegevoegd, werd door enkele leden van de Franse afvaardiging in de kommissie en door enkele hoge Franse ambtenaren gunstig gereageerd. Er was dus enige gewettigde hoop.
Als voorzitter van het 36e Nederlands kongres op 1, 2 en 3 november j.l. te Antwerpen gehouden, verklaarde de heer Kuypers dat het officieel antwoord van Frankrijk zopas was bekend geworden en volkomen negatief klonk.
Het Nederlands in Frans-Vlaanderen blijft dus van enige wettelijke rechten verstoken; onze taal en kultuur kan daar geen aanspraak op maken omdat, aldus de Franse verklaring, na onderzoek (sic!) is gebleken dat het Nederlands element in Frans-Vlaanderen is uitgestorven. Voor iedereen die Frans-Vlaanderen kent is het duidelijk dat de betrokken Franse autoriteiten de werkelijkheid aan hun wensen hebben aangepast.
Hoe dan ook, dit kategorieke neen zal veel Nederlandssprekenden, waar ook ter wereld, in hun taal- en kultuurbewustzijn kwetsen. De meest elementaire rechten van de vierde grootste taal van de Europese gemeenschap worden volkomen over het hoofd gezien: de 17 miljoen Nederlandssprekenden in Europa hebben nu een overduidelijk en pijnlijk bewijs van de Franse minachting voor hun eeuwenoude kultuur.
Wij zullen het bij dit feit houden en soortgelijke, nog tragischer