goed zou zijn een spreekbuis, aldus gespecifieerd, in het leven te roepen, in nevenwerking met Band, het Algemeen Tijdschrift voor Vlaams Kultuurleven dat, zijn programma getrouw, meer aandacht zal blijven schenken aan de band met het moederland en het algemene kultuurgebied.
..................
De redaktie - met de medewerkers -, zal in essays deze nieuwe wereld van voelen en denken ontleden; zij zal de rijkdom opzoeken die Afrika, met zijn legenden en oude wijsheden, aan ons Vlaams wezen kan toevoegen; zij zal nieuw proza en poëzie met zuiver Vlaams-Afrikaans karakter, in haar kolommen opnemen.
..................
De redaktie besloot haar tijdschrift de klare naam te geven: Zuiderkruis, de sterrengroep die voor ons geworden is wat de Poolster was in het Westen: zinnebeeld van een thuis en richtinggevend. Aldus wordt een Afrikaans beeld in ons Vlaams denken opgenomen.’
Wanneer wij thans na de massale terugkeer van de Vlamingen uit Kongo, als gevolg van de woelige gebeurtenissen van juni 1960, deze beide tijdschriften herlezen, kunnen we vaststellen dat ze een hoog peil hadden bereikt. Het spreekt vanzelf dat de onderbreking in de uitgave van deze tijdschriften een normaal gevolg was van de juligebeurtenissen 1960 in Kongo. Het tot die datum zo bloeiend Vlaams kultuurleven in Kongo dat voor de toekomst biezonder rijke beloften insloot, is met de terugkeer van de Vlamingen uit Kongo waarschijnlijk voor goed beëindigd.
Maar de talrijke medewerkers van het kultureel tijdschrift Band en van het driemaandelijks literair tijdschrift Zuiderkruis hebben, terug in het moederland, hun werking hervat. De band die deze beide tijdschriften tussen de Vlamingen in Kongo gesmeed had, was zo stevig dat hij in staat bleek de nu verspreide en financieel vaak bedreigde uit Kongo weergekeerde Vlamingen, bijeen te houden in het besef van de oude verbondenheid.
In november 1960 verscheen in Brussel het eerste nummer van Band en Zuiderkruis. In de redaktionele bijdrage lezen we:
‘Wanneer de Vlamingen in Kongo door de oorlogsomstandigheden afgesneden waren van de gewone kontaktname met de traditionele kulturele erfgoederen, werd in 1942 te Leopoldstad het algemeen kultureel maandblad Band gesticht, dat bedoelde een bindmiddel te zijn tussen Kongo en de overige Nederlandstalige gewesten, en tevens tussen de Nederlandssprekenden onderling.
Sindsdien is Band met een stipte regelmaat en groeiende waardeinhoud blijven verschijnen tot in 1960. Het juni-nummer van dit jaar lag geschreven, doch de afwerking werd door de omstandigheden verhinderd.
In 1955 was door een groepje jongeren Zuiderkruis gesticht, een tijdschrift voor Vlaams-Afrikaanse letterkunde. De bedoeling ervan was een vaste vorm te zoeken voor de nieuwe gesteltenis die ontstaan was uit de ontmoeting van de Vlaamse persoonlijkheid en de Afrikaanse eigen-aardigheden. Wanneer dit doel bereikt was, besloten